Magyarország leghosszabb barlangját hozták létre vasárnap Budapest alatt

2011.12.12. 14:26

Vasárnap délután megtalálták az összeköttetést a Pál-völgyi, a Mátyás-hegyi és a Harcsaszájú-Hideg-lyuk barlangrendszerek között. Az így létrejött - még nem hivatalosan elnevezett - Szépvölgyi barlangrendszer hossza 28,6 km, ezzel Magyarország leghosszabb barlangja lett. Részei: Mátyás-hegyi barlang, Pál-völgyi barlang, Meta-barlang, Kis-hideg-lyuk, Bagyura-barlang, Harcsaszájú-barlang, Hideg-lyuk, Gábor Áron-barlang. A siker annak a 31 éves kutatómunkának az eredménye, amiben eddig több, mint 200 ember vett részt, írja a salamandra.blog.hu.

hideglyuk 35
Fotó: salamandra.blog.hu

A Pál-völgyi barlang feltáró kutatása több évtizedes szünet után 1980-ban indult újra, addig 1200 méter hosszúnak ismerték. Ekkor Kiss Attila barlangkutató (a barlang üzemvezetője) és társai a huzat útját követve addig ismeretlen barlangrészekbe hatoltak, mára a barlang hossza meghaladja a 19 km-t. Hatalmas áttörés volt, amikor sikerült megtalálni az összeköttetést a szomszédos Mátyás-hegyi-barlanggal, és így a Pálvölgyi–Mátyáshegyi-barlangrendszer 20,1 kilométeres hosszával Magyarország ekkor még második leghosszabb barlangja lett.

Kunisch Péter barlangkutató és társai azóta azon dolgoztak, hogy a Harcsa-szájút és a Hideg-lyukat összekössék a Pál-völgyi barlanggal, ehhez csak nyolc méter hiányzott. A cél az volt, hogy Magyarország leghosszabb barlangja legyen ez a rendszer, a vasárnapi áttöréssel ez megvalósult, az összekötő járat embernyi széles lett, átjárható.

hideglyuk 11
Fotó: salamandra.blog.hu

Magyarország leghosszabb barlangja mostanáig a Baradla volt a maga 21 kilométerével. A barlangászok szerint még van lehetőség a Szépvölgyi barlangrendszerben, végső hossza akár 50 kilométer is lehet.