Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Meskó Zoltán az NFL legjobbjai közt

2011.12.12. 15:09
000 GYI0061292776
Fotó: Jim Rogash

Meskó Zoltán még csak második idényét tölti a tengerentúli profi amerikai futball-ligában (NFL), de a magyar származású játékos máris a legjobb punterek közé tartozik.

A punterek akkor jutnak szerephez, amikor a csapat támadóinak nem sikerült három kísérletből előrehaladniuk tíz yardot, és az együttes nem kockáztatja meg, hogy negyedikre is megpróbálja elérni a szükséges hiányzó yardokat, illetve mezőnygól rúgására sincs lehetősége. Ilyen esetben a negyedik kísérletnél elrúgják a labdát, hogy az ellenfél minél távolabbról kezdhesse meg saját támadását.

A New England Patriots 25 éves rúgója eddig 45 meccsen játszott, és átlagosan 46,1 yardot teljesített, utóbbi adat a 11. legjobb a 32 csapatos ligában. Tavaly, újonc évében 43,2 yarddal még csak a 19. volt.

A puntok után az ellenfélnek lehetősége van visszahordani a labdát, ezért a rúgások megítélésében sokkal fontosabb mutató az úgynevezett nettó hosszúság, azaz amikor a labda által megtett távolságból levonják azt a yardmennyiséget, amelyet az ellenfél játékosa megtett vele, miután elkapta azt. Hogy az ellenfél játékosának van-e esélye megindulni a labdával, az nagyban függ a puntertől, ugyanis nem elég messzire rúgnia a labdát, úgy kell ezt tennie, hogy az minél hosszabb ideig szálljon a levegőben. Így segítve csapattársait, hogy több idejük legyen odaérni a visszahordó játékoshoz, ezáltal megakadályozva utóbbi előretörését.

000 120873865

Meskó esetében a riválisoknak alig van lehetőségük visszahordaniuk a labdát, ugyanis magas ívűek a rúgásai. Átlagosan 5,5 yardot tesz meg a rivális a labdával, ami azt jelenti, hogy átlagosan 40,6 nettó yardról távolabb kezdheti az ellenfél a támadását Meskó puntjai után. Ebben a mutatóban idén a hatodik legjobb az egész NFL-ben, tavaly pedig a 38,4 nettó yarddal a 11. lett. Meskó puntjait még soha nem sikerült blokkolnia az ellenfélnek, mint ahogy hatpontos gólra (touchdown) sem tudták rúgásai után visszavinni a labdát.

A Temesváron született, román állampolgárságú, de magyarul kiválóan beszélő Meskó Zoltánt a tavalyi drafton az ötödik körben választotta ki a New England Patriots, amely a 2000-es években három Super Bowlon diadalmaskodott. A Patriots – amely négy évre szerződtették Meskót -, ezúttal is nagyszerűen szerepel, 10-3-as győzelem/vereség mérlegükkel matematikailag ugyan még nem jutottak rájátszásba, de szinte kizárt, hogy lemaradjanak róla.