200 kenyai maratonista lehetne az olimpián

2012.01.18. 17:58 Módosítva: 2012.01.20. 17:42

A Kenyai Atlétikai Szövetségnek (AK) nehéz dolga lesz összeállítani a maratoni futócsapatot a 2012-es londoni olimpiára. Valószínűleg világrekord, hogy 150 férfi és 50 női atlétája futotta meg a nevezéshez szükséges olimpiai A-szintet. A szabályok szerint versenyszámonként egy országból 3-3 sportoló nevezhető az olimpiára.

A férfiaknál 2 óra 15 perc, a nőknél 2:37 volt a limitidő. Az AK április 30-ig nevezi meg az indulókat, de már egy 6-6 főt tartalmazó előzetes listát közzétett. A választás nem lesz könnyű, világklasszis atléták között kell dönteni, és közel sem biztos, hogy a legjobbakat fogják nevezni majd. A kenyai szövetség többször okozott már meglepetést a hosszútávfutóknak, a nemzetközi eredményeket gyakran felülírja egy-egy hazai verseny kimenetele.

A férfiak keretében a világcsúcstartó Patrick Makau, a világ leggyorsabb maratonjával rendelkező Geoffrey Mutai, a kétszeres világbajnok Abel Kirui, a chicagói győztes Moses Mosop, a frankfurti bajnok Wilson KIpsang és a major maratonok összetett elsője, Emmanuel Mutai szerepel. Kenya számára nagy a tét, a furcsa körülmények között elhunyt Samuel Wanjiru pekingi sikerét kellene megismételni az olimpián.

A nőknél a tegui világbajnokság első három helyezettje, Edna Kiplagat, Priscah Jeptoo, Sharon Cherop, a londoni és a berlini maratoni győztesei, Mary Keitany és Florence, valamint meglepetésre a veterán Lydia Cheromei került a csapatba.

Priscah Jeptoo, Sharon Cherop és Edna Kiplagat
Priscah Jeptoo, Sharon Cherop és Edna Kiplagat
Fotó: Kim Jae-hwan

A válogatási elvekről annyit közölt az AK: fegyelmezett és elkötelezett atlétákat keresnek, akik iramfutók nélkül is képesek nyerni.

Magyarország a női szakágban jól áll, Erdélyi Zsófia, Kálovics Anikó és Rakonczai Bea is A-szinttel rendelkezik, a férfiaknál Kovács Tamás futott már B-szintet.