Saját sportága alázta meg Kulcsár Győzőt

2012.02.22. 15:10

A négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Kulcsár Győző szerdán jelentette be: lemond kapitányi tisztségéről. A női válogatottnak még két hátralévő versenye van az olimpiai kvalifikációs sorozatban, Kulcsár távozásával az esélye semmiképpen sem nőtt. A szakember indoka: a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésébe nem jelölték.

Kulcsár bejelentésének kihirdetésekor jelezte, nem válaszol kérdésekre, az ügy hátterét így nem tőle tudhattuk meg, hanem Kulcsár Krisztiántól, aki a szövetség elnökségi tagja.

„A nagybátyámról van szó, a tanácsomat már pénteken kikérte, amikor megtudta, hogy a három jelöltből Nagy Tímea mellett Gémesi György lesz a vívószövetség delegáltja az újjáalakuló MOB-ba. Titkos szavazás volt, Győző lett a harmadik az elnökség meglátása szerint. Megértettem a dühét, nem beszéltem le szándékáról, végighallgattam, de nem is erősítettem benne az elszigeteltség érzését” – kezdte Kulcsár, aki maga is csalódott, hogy a Nemzet Sportolója nem képviselheti a vívást a magyar sport egyetlen irányító szervezetében.

„Csak arra kértem, hogy nagyon világosan mondja el, mi áll a döntése hátterében. Mert így óhatatlanul kialakulhat a megfutamodás látszata. Azt gondolom ugyanakkor, hogy jellemével összeférhetetlen, ha menekülésről beszélünk. Sokkal inkább egy félreérthetetlen jelzésről van szó. Nem viselhette el, hogy saját sportága alázza meg, mert a történteket nehéz máshogy értékelni. Nyolc éven keresztül volt a MOB tizenegynéhány fős elnökségének megbecsült tagja, aki rendre bejárt az ülésekre. Most az esélyt arra sem kapta meg, hogy egyáltalán a százvalahány fős közgyűlésben ott lehessen. Ezt azért nem könnyű megemészteni" - folytatta.

Kulcsár Győző a pekingi olimpián
Kulcsár Győző a pekingi olimpián
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Kulcsárnak Olaszországban olimpiai bajnoka volt, itthon Nagy Tímeát segítette második aranyához, a férfi válogatott a legutóbbi vb-n is ezüstérmes, a világranglista második helyezettje.

"Nem hiszem, hogy az életútját, edzői, sportvezetői elhivatottságát magyaráznom kellene. Győző 71 évesen is tenni akart a sportért, küzdött, erre fel az a szövetség, amelyik büszkének kellene, hogy legyen rá, nem vesz tudomást róla, háttérbe szorítja. Ha csak a jelenlegi rátermettségét nézem, és nem a korábbi sikereit, az öt delegált küldöttben ott lett volna a helye. Az egész sportágról sokat elárul, ami történt” – összegzett Kulcsár Krisztián.

Hozzátette, a kapitány esetében nem hiúsági kérdésről van szó, hanem egy aktív, tudását a magyar sport és magyar vívás érdekében mindig mozgósító szakember száműzéséről.

A vívószövetség Nagy Tímea olimpiai bajnokot, Gémesi Györgyöt, Füleky András ügyvezető igazgatót, Kovács Tamás kardkapitányt valamint a már említett Kulcsár Krisztiánt delegálja a Magyar Olimpiai Bizottságba.

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége:

elnök: dr. Erős János

szakmai alelnök:  dr. Kamuti Jenő

társadalmi kapcsolatokért felelős alelnök:  Csampa Zsolt

elnökségi tagok:  Dr. Bodnár Zoltán, dr. Kupa Mihály,    dr. Nagy Endre, Boros Attila, Galli Zsolt, Gémesi Csaba, Dr. Kulcsár Krisztián, dr. Mincza-Nébald Ildikó, Márton Péter, Serra Bendegúz, Varga Zsolt