Azt hitte nyert, de nem, majd mégis győzött

2012.05.01. 13:42

A közép- és hosszútávfutó Lopez Lomong, ha úgy vesszük, nagyon is ügyesen csinálta, ugyanazon a versenyen kétszer fürödhetett a győzelmi mámorban. Igaz, a második előtt azért stresszes percet élhetett át. A futó egy körrel a vége előtt akarta befejezni a versenyt. Akkor is első volt, majd újraindulása után is sikerült nyernie.

Az 1500-as olimpikon Lomong a Payton Jordan Cardinal Invitational nevű verseny 5000 méteres számában indult. A mezőny az utolsó kilométerig együtt maradt, Lomong kilencszáz méterrel a vége előtt robbantott. Könnyedén ellépett ellenfeleitől, csak Tegenkamp tudta úgy ahogy tartani az iramát. Hatszáz volt még hátra, amikor Lomong még egy nagy hajrát is kivágott. Látszott, az már a végsebességge, nem csak iramot váltott. (A videón 11:30-tól érdemes követni a versenyt.)

Úgy hitte, az utolsó köre volt, a célba érkezve lassított, szinte sétált, mikor ünnepeltette magát. Akkor szólhattak neki a versenybírók, még nincs vége. Egy darabig mintha nem hitte volna, de végül próbálta megtalálni a tempóját. A hajrában kicsit elmerevedett, de előnye kitartott a végéig, és másodjára már jogosan ünnepelhette győzelmét.

Lomong 13:11,63-at futott, ez a világ idei legjobb eredménye, úgy, hogy a korai ünnepléssel és ez elhibázott hajrával jó pár másodpercet elvesztegetett. Az idejével mindenesetre kvalifikálta magát az olimpiára is.