Meghalt Gyurta Dániel vetélytársa

2012.05.01. 14:53

Huszonhat éves korában meghalt Alexander Dale Oen, a norvég úszósport kiemelkedő alakja, aki Gyurta Dániel egyik legnagyobb vetélytársa is volt az utóbbi évek világversenyein.

Az olimpián is esélyesnek számító mellúszó, aki 2011-ben, Sanghajban nyert 100 mellen aranyat, arizonai edzőtáborozás közben hunyt el. A hírek szerint társai a tréning után, a zuhany alatt találtak rá holtan.

Alexander Dale Oen győzelmét ünnepli a 2011-es sanghaji úszó VB 100 méteres mellúszás számában
Alexander Dale Oen győzelmét ünnepli a 2011-es sanghaji úszó VB 100 méteres mellúszás számában
Fotó: Christinne Muschi/Files

Hiába érkezett gyorsan a segítség, az életét már nem tudták megmenteni. A Norvég Úszó Szövetség elnöke, Per Rune Eknes azt mondta, hogy halálát szívroham okozta.

Halála előtt nem sokkal ezt írta twitterén: "Még két nap van hátra a flagstaffi edzőtáborból, aztán visszatérek Norvégia leggyönyörűbb városába, Bergenbe."

A vb első helye mellett a 2008-as pekingi olimpián második, 200-on kétszeres Eb-ezüstérmes úszó sanghaji címét – ahol Gyurta Dániel a hatodik lett – röviddel azután nyerte, hogy Utoya szigetén Anders Behring Breivik 77 embert mészárolt le. Oen akkor azt mondta, hogy a tragédia óriási motivációt jelentett számára: „Nem engedhetjük meg, hogy ez a fickó tönkretegye a jövőnket.”

A magyar úszóválogatott egy részének balatonfűzfői edzőtáborában a debreceni Európa-bajnokság előtti záró felkészülési szakaszt irányító Kiss László szövetségi kapitány az MTI megkeresésére így reagált Dale Oen halálhírére: "Az első szó természetesen a megrendülésé, a részvété, a második gondolat pedig az, hogy több évtizedes pályafutásom alatt egyszer sem találkoztam még ilyesfajta tragédiával. A mi sportágunkra ugyanis abszolúte nem jellemző, s egyetlen másik hasonló esetről sem tudok, amikor szív- vagy keringési probléma okozta volna egy úszó halálát. Az orvosi vizsgálatok végeredménye talán magyarázatot ad majd a miértre."