Elhunyt Zádor Ervin, az 56-os olimpia hőse

2012.04.30. 19:40

Kaliforniában elhunyt Zádor Ervin olimpiai bajnok vízilabdázó – tudatta a Ripon Aquatics sportegyesület, ahol a 77 éves sportoló haláláig tartott edzéseket. Egy foglalkozás után lett rosszul, az orvosai már nem tudták megmenteni,írja a nol.hu.

Zádor 1956-ban nyert a vízilabda-válogatottal olimpiát. Úgy utazott ki a melbourne-i olimpiára, hogy tudta: soha nem tér haza. December 5-én elődöntőt játszott a Szovjetunió válogatottja ellen. A mérkőzés hevében, egy szovjet játékos, Prokopov úgy arcon ütötte Zádort, hogy vére szó szerint vörösre festette az uszoda vizét. Fotója bejárta a világsajtót, amely – az ötvenhatos forradalom leverése után egy hónappal – különösen érzékeny volt a szovjet-magyar kapcsolatok alakulására.

A szimbolikus tartalommal is bíró mérkőzést, a Guardian a hetedik legnagyobb olimpiai pillanatnak választotta.

Zádor megjegyezte, jobban örült volna, ha sohasem ütik meg, így elevenítette fel korábban az Indexnek a mérkőzést: „Prokopov nem az én emberem volt, általában Bolvári fogta, az ütést sem nekem, hanem neki szánta. Bolvári megkért, hogy cseréljünk, mert a megvadult orosz őt már megütötte a fülén, és nem akart kockáztatni. Valószínűleg a számat vette célba az orosz, de elkaptam a fejem, és a szemöldököm érte az ütés, másfél perccel a vége előtt. Most is csak azt mondom, bárcsak ne történt volna meg, az életem is másként alakult volna, nem lett volna ekkora felhajtás soha köröttem, nem lett volna a sok címlapfotó, az ismertség, ami nem hiányzott. Vérző fejjel mentem végig az uszoda mellett - közben a tömeg őrjöngött -, előtte megszédültem, de akkor már tudatomnál voltam. Ellátták a sebemet, de nekem véget ért a játék."

A jugoszlávok elleni döntőben Zádor nem játszhatott, az olimpia után az Egyesült Államokban telepedett le, a kilencszeres olimpiai bajnok úszó, Mark Spitz egyik felfedezője volt.

Zádor 11 évesen kezdett úszni, mellúszásban tehetségnek tartották, de 15 évesen egy motorkerékpár-baleset után a térde már nem bírta a terhelést, ezért váltott a vízilabdára. A GD Hajógyárnál, az 1948-ban olimpiai ezüst-, majd 1952-ben aranyérmet nyerő Szittya Károly volt az edzője. Zádor 1955-56-ban volt a magyar válogatott tagja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport