Gyurtát megrázta ellenfele halála

2012.05.02. 11:44

Gyurta Dánielt és az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok mellúszó edzőjét, Széles Sándort is megrázta a nagy vetélytárs, Alexander Dale Oen tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála.

"Dani nevében is mondhatom, mélyen fájlaljuk, ami történt, Alexandert nagyon jól ismertük, szerettük. A közös versenyeink alkalmával rendszeresen Danival együtt gimnasztikáztak, végezték a nyújtógyakorlatokat a tornateremben, beszélgettek, vagy éppen gratuláltak a másik eredményeihez. A halál okáról értelmetlen találgatni, várjunk ezzel. Korábban azt hallottam, hogy az utóbbi időben sérült volt, sokat kihagyott, de amíg nincs orvosi magyarázat, addig nincs mit mondani. Nyugodjék békében" - mondta Széles.

K EPA20120501036
Fotó: Patrick B. Kraemer

Dale Oen 27. születésnapja előtt alig három héttel bekövetkezett halála sokkolta Norvégiát. Az ország miniszterelnöke, Jens Stoltenberg az írta róla a Twitteren, hogy "egy kis ország nagyszerű sportolója volt, gondolatban a családjával és a barátaival vagyok".

A 100 m mellen tavaly vb-aranyérmes, 2008-ban és 2010-ben kontinensbajnok, a pekingi olimpián második, 200 méteren kétszeres Eb-ezüstérmes norvég versenyzőt sokan a mindkét távon címvédő Kitadzsima Koszuke első számú kihívójának tartották a londoni olimpián. "Sokkolt a kedves barát és a nagy rivális halála" - írta a japán sztár.

Az amerikai mellúszó, Brendan Hansen az AP hírügynökségnek nyilatkozott: "Látsz egy srácot, aki éppen a csúcson van, és el sem tudod képzelni, hogy ilyesmi történhet. Hirtelen elmegy, te pedig tehetetlen szomorúságot érzel. Annyira igazságtalan" - fogalmazott.

Hansen hozzátette: emlékszik Dale Oen arcára, amikor a pekingi versenyre készültek. "A várakozószobában igencsak feszült és stresszes tud lenni a hangulat, de ő láthatólag inkább élvezte a helyzetet - mosolygott és nevetett. Csak egy gyereknek tűnt, akit izgatott, hogy versenyezhet. Imádta."

A Norvég Úszó Szövetség közlése szerint megállt a szíve Dale Oennek, akire a zuhany alatt eszméletlen állapotban találtak rá, megmenteni már nem tudták.

A nemzetközi (FINA)) és az európai szövetség (LEN) egyformán gyászjelentést adott ki, hangsúlyozva, hogy hatalmas veszteség érte a világ úszósportját, az egyik legtehetségesebb versenyző távozott az élők sorából. A FINA bátor és őszinte sportolónak nevezte Dale Oent, a LEN-közlemény szerint egy csodálatos bajnok élete ért tragikus véget.