Overdose-t benevezték Ascotra

2012.05.08. 11:36
Az angliai egyhónapos boxpihenő után Overdose szigorú kontroll alatt, már nyereg alatt készül Alagon, de Mikóczy Zoltán szerint is csak hetek múlva lehet eldönteni, mikor versenyezhet újra. Lovát előnevezte az idei Royal Ascotra, de csak azért, hogy ne az utónevezés harmincszoros, 40 ezer fontos díja legyen a gátja Overdose ascoti futásának, ha egészsége és kondíciója megengedné azt.

Több szakportál is szenzációként hozta a hírt, hogy Overdose-t benevezték a Royal Ascotra, az 1200 méteres Group I-es Diamond Jubilee Stakes-re, amit az ötnapos fesztivál utolsó napján futnak, és a rendezvény legnagyobb díjazású versenye. (Tavaly ugyanitt Overdose az első nap 1000 méteres futamában alig 1 1/4 hosszra végzett a nyerőtől.)

„Még nem tudom, mennyire reális, hogy Overdose idén is futhasson Ascotban, de április 24-én volt a nevezési határidő. Ezután a nevezési díj a harmincszorosára emelkedik. Tekintve, hogy már hétéves, mindenképpen szeretnénk neki megadni az esélyt, hogy, ha odakészíthető erre a versenyre, és az egészségi állapota és kondíciója is megengedi, akkor futhasson benne. Ennek pedig ne az legyen a gátja, hogy egy horribilis utónevezési díjat kell megfizetni" - mondta Mikóczy a pannoniaoverdose.hu-nak.

Az előnevezés csak 1300, míg az utónevezés már 40 ezer font lenne, ez utóbbi közel 15 millió forint. „Esetleges indulása ne egy elmulasztott korai nevezésen múljon, csakis rajta. Európa nagyversenyeiben az a gyakorlat, hogy a korai nevezés olcsó, a kései pedig nagyon drága. Nem titok, hogy emiatt máskor is előfordult, hogy Overdose-t beneveztük olyan versenyekre, amikről a nevezés pillanatában még nem tudtuk, indulhat-e rajtuk. Most is így van."

A már hétéves Overdose két hete érkezett haza Angliából, és szemmel láthatóan örült, amikor elfoglalhatta régi istállóját.

„Pár nap rápihenéssel, hosszú idő után újra nyereg került a hátára, és elkezdtük átmozgatni. Egyelőre még korai az állapotáról nyilatkozni, hiszen az állatorvosok javaslatára Angliában egyhónapos boxpihenőn volt, így újra kell építenünk az alapoktól kezdve. A kontrollált mozgatását is csak fokozatosan, apró lépésekben lehet napról-napra növelni. Az elkövetkező hetekben fog eldőlni, fel lehet-e készíteni versenyre már most, vagy csak hosszabb idő elteltével. Van egy optimistább és egy pesszimistább változat is, majd az élet megmondja, melyik válik valóra."

A 2010 augusztusáig veretlen, sorozatban 14 futamot megnyerő ló 12 győzelem után savós patairha-gyulladást kapott 2009-ben, emiatt veszélybe került karrierje. 2010-ben vissza tudott térni, de két megnyert futam után az év augusztusában csak hetedik lett a baden-badeni Goldene Peitschén. Tavaly viszont ismét győzött, Hoppegartenben, majd a Haydock Parkban és a Royal Ascoton is bizonyította egyedülálló tehetségét, utóbbi helyszínen kiváló futással, alig több mint egy lóhosszal a győztestől lemaradva negyedik helyen ért célba. Overdose tavaly november 13-án, Rómában győzött Group III.-as versenyen.