A rabszolgautódok a legjobb sprinterek

2012.07.06. 12:35
Ma már a kivételt erősítő szabály, ha egy 100-as vagy 200-as világbajnoki vagy olimpiai döntőben fehér atléták is futnak. De miért olyan gyorsak a feketék, hogy másoknak nincs esélyük? A korábbi 200-as és 400-as világcsúcstartó, Michael Johnson szerint nem tabu erről beszélni. Úgy véli, az Amerikába hurcolt afrikai rabszolgák utódai különleges atlétagéneket örököltek.

A 2008-as 100-as olimpiai döntőben csak afroamerikaiak és a karibi feketék futottak. Johnson szerint mind a nyolc atléta bizonyíthatóan nyugat-afrikai rabszolga felmenőkkel rendelkezik.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a rabszolgatartók szelekciója is az oka lehet az afroamerikai sprinterek dominanciájának. Az Afrikából Amerikába tartó hosszú, embertelen körülmények között megtett hajóutat csak a legerősebbek bírták ki élve, a rabszolgapiacokon ezeket igyekeztek megtalálni. Mivel a Jamaicába tartó transzportok voltak a leghosszabbak, értelemszerűen odakerültek a legerősebbek, és most ezzel magyarázzák az ottani sprinterek dominanciáját is.

Usain Bolt tavaly Daeguban
Usain Bolt tavaly Daeguban
Fotó: Mark Dadswell

Egy 1732-es szállítmány 170 rabszolgája közül csak hatan jutottak el élve Jamaicába. Egy jamaicai genetikus, Rachael Irving szerint a zárt, szűk hajófenékben csak a legkeményebbek bírták ki az oxigénhiányos környezetet. A jamaicai olimpiai csapat orvosa, Herb Elliott még azt is hozzátette, hogy csak a legagresszívabb és legkegyetlenebb rabszolgák értek el Jamaicáig.

Michael Johson még DNS-tesztet is végeztetett, ami kimutatta, nyugat-afrikai ősei vannak. „Egész életemben azt hittem, hogy a saját erőmből lettem atléta, de ha belegondolok, hogy rabszolga-leszármazott vagyok, akkor lehetetlen, hogy ne hagytak volna nyomot bennem generációkon átívelve. Bármilyen furcsa is ezt kimondani, a rabszolgaság hozadéka a kiváló atlétikai gén” - nyilatkozta a Daily Mailnek.

Michael Johnson 1999-ben
Michael Johnson 1999-ben
Fotó: Shaun Botterill

Az, hogy általában miért jobbak a fekete sportolók az erőt, de ugyanakkor robbanékonyságot is igénylő sportágakban, már régóta vizsgálják a kutatók. Az egyik általánosan elfogadott elmélet szerint az eltérő izomtípusuk miatt. Vizsgálatok megállapították, hogy a nyugat-afrikaiak szervezetében több a gyors összehúzódásra képes izomrost, ez ad nekik behozhatatlan előnyt.

Vannak azonban, akik mereven tagadják, hogy csupán ez okozná a fekete sprinterek fölényét, egyszerűen rasszista megközelítésnek tartják a genetikára való hivatkozást. A genetika valóban nem minden, mert hiába a gyors rostok, a szenegáli, mali, vagy togói futók egyelőre nem uralják a sprintszámokat.

A feketék sikerét szociológiai, gazdasági helyzetük is magyarázhatja: „A legtöbben szegény környezetből jönnek, az állandó túlélésért harcolnak, és ez sikerre éhessé teszi őket. A sport kiutat kínál a számukra a szegénységből” - nyilatkozta korábban Teh Kong Chuan, a szingapúri sportorvosközpont vezetője.