Ott lesz az olimpián az amputált lábú futó

2012.07.05. 11:22

Hosszú kálvárián ment keresztül Oscar Pistorius, de biztossá vált, ott lehet az olimpián a mindkét lábán amputált, műlábbakkal versenyző négyszázas futó. Az egyéni mellett váltóban is nevezik Londonra. Az olimpia után a paralimpiát is vállalja.

A dél-afrikai, Blade Runnernek is nevezett atléta már Pekingben is indult volna, de akkor nem sikerült kvalifikálnia magát, nem futotta meg a nevezési szintet. Részben azért, mert a felkészülése nem éppen ideális körülmények között folyt, nagy volt rajta a pszichikai teher. Hosszas viták folytak arról, egyáltalán indulhat-e karbonszálas műlábaival az épek között. Szakemberek azt állították, művégtagjának mechanikai jellemzői jogosulatlan előnyt adnak neki, gyorsabban haladhat vele, mintha csak izomerőből tenné. Ezt az elméletet később cáfolták, Pistorius a nemzetközi Sportdöntőbíróságig is elment, így megkapta a versenyengedélyt a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől.

A futó élt a lehetőséggel, sporttörténelmet írt, és kvalifikálta magát a 2011-es atlétikai-világbajnokságra, júliusban 45,07-es egyéni csúcsa olimpiai A-szintet is jelentett. A tegui vb-n a középdöntőig jutott egyéniben. A dél-afrikai váltó tagjaként ezüstérmet nyert 4x400-on, bár a döntőben nem futhatott. A szövetsége nem őt nevezte. Nem tudni pontosan, miért hagyták ki az előfutam után, egyik érv az volt, hogy ő volt a leglassab, de azóta kiderült, ez csak egy epizód volt a Pistorius és a szövetség között vitában.

Hiába futott olimpiai A-szintet márciusban is, a szövetség nem tekintette válogatottnak, előírták neki, hogy három hónappal a játékok előtt 45,25 másodpercen belül kell futnia, hogy kivigyék. Ez nem jött össze, csak 45,52-t futott az Afrika-bajnokságon, bár idén a két leggyorsabb dél-afrikai idő így is az övé lett. Az egyéni számról ekkor le is mondott, csak abban reménykedett, hogy váltótagként még ott lehet Londonban.

A szerdai olimpiai válogatott kihirdetésekor azonban meglepetésre Pistoriust egyéniben és váltóban is indulónak jelölték. „Azt nem tudom, hanyadik leszek a váltóban. Az IAAF kérése az volt a vb-n, hogy elsőként fussak, de sokkal hasznosabb vagyok, ha nem én kezdek. Sok váltót futottam már, mindig más pozícióban, és sohasem volt problémám"  - mondta Pistorius.  Az IAAF Teguban a sérülésveszély elkerülése miatt kötelezte a dél-afrikait arra, hogy elsőként induljon. Féltették, hogy a váltózónában könnyen fellökhetik, amikor tülekednek a versenyzők a jó pozícióért.

Az olimpia után Pistorius a paralimpián is részt vesz, ott már négy aranyérmet nyert kategóriájában (T44), százon, kétszázon és négyszázon is futott négy évvel ezelőtt,  ezeken szerzett címeit védené meg, míg a 4x100-as váltóval a világcsúcsot  szeretné megdönteni.