Simicskó a sportállamtitkár Czene utódja lenne

2012.09.19. 20:28

Simicskó István, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára válthatja posztján a sportért felelős államtitkárt az MTI szerint. Ahogy „egy budapesti rendezvényen feltett kérdésre" a kereszténydemokrata politikus válaszolt: egyelőre a HM "sportoló államtitkárának" tekinti magát, de oda megy, ahol szükség van rá. Jelenlegi feladatát szeretné tisztességgel, felelősségteljesen ellátni.

Az Index múlt szerdán írta meg, hogy akár napokon belül meneszthetik Czene Attilát, a sportért felelős államtitkárt. A sportügyekért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumában már javában zajlik az utódkeresés, és a befutó Simicskó István, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára lehet.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Bors című napilapban kedden megjelent nyilatkozatában erősítette meg, hogy hamarosan menesztik a sportért felelős államtitkárt. „Czene Attilára továbbra is nagy szükség van a magyar sportélet vezetésében, ám az ő jelenlegi tisztségével járó feladatokat inkább aktív politikusra szeretnénk átruházni" - idézte a lap Balog Zoltánt.

Az ügyben megszólalt Czene Attila is, aki úgy fogalmazott: „aligha nekem kellene kommentálnom ezt az értesülést. Egyelőre végzem a munkám, de nyilván a feletteseim döntenek a sorsomról, én azt nem tudom befolyásolni".

Czene Attila 2010-ben kapott bizalmat Orbán Viktor miniszterelnöktől a sportpolitikai területen. Kiválasztásában akkor szerepet játszott, hogy ismert sportolót, emblematikus figurát kerestek a sportos feladatkörre. Czene, aki számos egyéb sikere mellett az atlantai olimpián 200 méteres vegyes úszásban szerzett aranyéremmel is büszkélkedhetett, megfelelő jelöltnek tűnt.

Államigazgatási karrierjét egyértelműen annak köszönhette, hogy közeli kapcsolatban állt Schmitt Pállal, aki a kormányváltás után – akkor még házelnöki pozícióban – átvette a sportpolitika valódi irányítását. Czene nem rejtette véka alá, hogy Schmitt Pál embereként került a minisztériumban: egy interjúban bevallotta, hogy 2010-ben személyesen Schmitt kereste meg, és telefonon kínálta fel neki az államtitkárságot.