Gusztustalanul taktikus 1. perces csere

2012.09.26. 13:06

Lars Hirschfeld kocogni is alig tudott bokasérülése miatt, de mégis arra kényszerítették, hogy játsszon a norvég Vålerenga csapatában a Hønefoss ellen. Csupán taktikai okokból, mert az edző csak így tudta használni a második számú kapust a Vålerenga második számú csapatában, amelyik a kiesés ellen küzd.

Hirschfeld alighogy felment, máris jöhetett le az első játékmegszakításnál. Helyére Gudmund Taksal Kongshavn állt be, és nyert vele a csapat 3-2-re. A norvég szabályok szerint egy játékos csak abban az esetben játszhat az első számú és a tartalékcsapatban is ugyanabban a fordulóban, ha a nagycsapatban nem kezd.

Az edző ezt használta ki, így Kongshavn kedden már a Gjøvik ellen kezdhetett.  A meccset 1-0-ra meg is nyerte a Vålerenga II., így a harmadik liga első csoportjának 8. helyére jött fel. A Gjøvik a 10. helyre csúszott. A szabályokat maradéktalanul betartotta a Vålerenga, de sportszerűnek nem nevezhető a gyors cseréjük.

A norvég szövetség főtitkára, Kjetil Siem is elítélte a taktikai cserét: „Nyilvánvaló, hogy a Vålerenga nem akart kiesni, de nagyon különleges helyzet elé állította az ellenfelét. Még ha a tett nem is illegális, kétségtelenül a szürke zónában van."

A csere és a kapus két helyen szerepeltetése tehát szabályos, csak a szabályok szellemével ellenkezik. (De a szabályok szelleméről nem ír a szabálykönyv sehol.)

Az ellentmondásos cserét és a meccs összefoglalóját itt lehet megnézni.