3 hét, 8 világcsúcs: nagyon erős a főtitkár

2012.10.15. 07:56
Takács Mária a Magyar Súlyemelő Szövetség főtitkára, de még a sportolással sem hagyott fel, 46 évesen sorra szállítja a korosztályos világrekordokat és világbajnoki érmeket. Az októberi felnőtt bajnokságon is elindult, harmadik helyet ért el olyan mezőnyben, ahol az ellenfelei akár a lányai is lehettek volna.

A világ- és Európa-bajnokságokon 65 érmet nyerő Takács Mária 2000-ben hagyott fel az aktív versenyzéssel, mert a súlyemelők akkori vezetősége nem támogatta az olimpiai indulását. „Ha nem engedtek, akkor nem erőltetjük” - mondta akkor és visszavonult.

Sokáig azonban nem bírta ki sport nélkül és 2004-ben, fia születése után nem sokkal az akkori főnöke biztatására újra edzésbe állt. „Nem az eredmények érdekeltek, inkább visszatérés volt egy korábbi életformához, a szülés miatt is volt kihagyás, és ennek a jövedéke meglátszott már rajtam” - mondta az újrakezdésről.

Takács Mária címei

2005-ben az Évszázad női súlyemelőjének választották, az akkor századik születésnapját ünneplő Nemzetközi Súlyemelő Szövetség rangsorán minden idők harmadik legjobb súlyemelője lett. 2006 óta tagja a sportági Halhatatlanok Klubjának is.

Ahogy versenyző korában, úgy most is édesapja, Takács István irányítja a felkészülését. Az elmúlt nyolc évben a korcsoportos versenyeken, a plusz 75 kilósok között egyre-másra jöttek a jó eredmények és a masters-világcsúcsok. Kisebb hazai versenyeken éppúgy sikerült már csúcsot döntenie, mint világbajnokságon.

Takács a család és a munka mellett edz, miután elvitte fiát futballedzésre, ő is az edzőterembe megy, hetente négyszer egy órát emel. „Az egy óra nem túl sok, de a tapasztalat sok mindent áthidal, már jobban tudok koncentrálni és a minőségi munkára törekedni."

A koncentrált munka meg is hozta az eredményét, csak az elmúlt három hétben a 44-49 éves korosztályban nyolcszor döntött világcsúcsot. A szeptemberi, lvivi világbajnokságon négy rekordot adott át a múltnak, szakításban 76-ról 77-re, lökésben 95-ről 96, majd 98 kilóra javította az eddigi legjobb eredményét, és az összetettbeli 175 kiló is új világcsúcsot jelentett. Az országos bajnokságon azonban még ezt is túlszárnyalta, szakításban a harmadik kísérletével 78 kilóig jutott, lökésben második fogásával írta át a csúcsot, de a 99 kilót a harmadiknál újra megjavította, és így természetesen a 178 kilós összteljesítmény is világcsúcs lett.

„Nem a csúcsok miatt csinálom, mindig önmagamhoz képest teljesítek, és ez a folyamatos fejlődés eredménye, nem 20-30 kilós ugrásokról beszélünk. Az edzéseken nem emelek ekkorákat, mindig a versenyen jön ki a csúcsforma. Sokszor magam sem hiszem el, hogy képes leszek arra a teljesítményre, mégis sikerül.”

A lvivi világbajnokságon nagy volt a tét, ha nem lökte volna ki a 98 kilót, akkor elbukja az első helyet. A mezőny a masterskategóriában talán még sűrűbb és népesebb, mint a felnőttek között, és némileg furcsa, de nem mindig azok a szerepelnek a legjobban, akik hagyományosan erősnek számítanak az olimpiákon vagy a felnőtt világbajnokságokon. Takács korábbi csúcsait egy trinidadi és egy ausztrál emelő döntötte meg. A mastersversenyek azért is nehezek, mert sok súlycsoport és életkori kategória miatt elnyúlnak a versenyek, így aki nyerni akar, annak sok türelemre és stressztűrésre is szüksége van.

A mezőnyben hamarosan testvére lehet a legnagyobb ellenfele, Takács Erika Magyarország első női súlyemelő összetett vb-aranyát nyerte még 1995-ben, idén ő is újrakezdte, a 39-44 évesek között áprilisban 159 kilós összteljesítménnyel zárt az ob-n.

Takács azért a fiatalok között is szeret versenyezni, főtitkárként példát is mutat nekik, és a versenyei után sok gratuláló emailt kap a válogatott keret tagjaitól, elismerik a teljesítményét.

Eszébe sem jut, hogy felhagyjon a súlyemeléssel, még nagyon sokáig akar sportolni versenyszerűen is. „Ha azt vesszük, hogy még 85 éves is emel, akkor rendszeres és fokozatos terhelés mellett nincs határa annak, hogy meddig lehet csinálni. Terveim mindig vannak, hogy mit szeretnék elérni, januárban a súlyemelésben elérendő céljaimat is leírom. A lökésben idén 100 kilót irányoztam elő magamnak, ez meg is lett, a szakításban azonban alulmaradtam a tervekhez képest, nem sikerült 80 kilóig jutnom.”