Díjazták a Vasas vívócsarnokának átépítési tervét

2012.10.17. 17:41

Nemzetközi díjat nyert a magyar A4 Stúdió építészcsapata a Vasas pasaréti vívócsarnokának átépítési tervével; a Trimo Architectural Awards Future Dreams Award kategóriájának elismerését csütörtökön adják át Szlovénia budapesti nagykövetségén.

A világ vezető fémhomlokzat-gyártó vállalata által immár ötödik alkalommal meghirdetett kiírásra 27 országból 177 pályamű érkezett be, az egyedüli magyar díjazott az A4 Stúdió építészcsapata (Kendik Géza, Papp Zoltán és Maza Orsolya) lett - közölte az építésziroda az MTI-vel. Az innovatív, kreatív munkákat elismerő díjat a Vasas SC pasaréti vívócsarnokának átépítési tervével nyerték el, amelyhez az iroda maga fejlesztett fémborítású külsőt.

A Vasas pasaréti sporttelepén tíz éve zajlik fejlesztés, ennek utolsó eleme a 40 éve épült vívócsarnok átépítése. A mostoha körülmények ellenére is több tucat gyermek és felnőtt sportoló készül jelenleg is a többszörös olimpiai bajnok Kovács Pál nevét viselő csarnokban, mások mellett Szilágyi Áron kardvívó londoni olimpiai bajnok - emlékeztetett az építésziroda.

Az A4 Stúdió idén februárban kapta a megbízást a Vasas SC-től a tervek elkészítésére. Mint írják, céljuk egy olyan korszerű épület kialakítása volt, mely nemcsak jobb edzéskörülményeket biztosít, hanem akár nemzetközi vívóversenyek rendezésére is alkalmas, 2013-ban ugyanis vívó világbajnokság lesz Budapesten.

A beruházás során a régi csarnoknak csak az acél tartószerkezetét tartják meg; az épület külső, belső burkolata, gépészeti rendszere, villamoshálózata teljes cserére szorul.

Mivel a vívócsarnok az átalakítás során is üzemel, a homlokzat kialakításakor egy gyorsan szerelhető üveg-fém homlokzatot terveztek, a sportsikerekre emlékeztető arany színben. A szakosztály olimpiai és világbajnok sportolói árnyékként jelennek meg a nyolc méter magas homlokzaton.

Az engedélyeztetési eljárás során a Vasas SC, az építésszakmai zsűri, az önkormányzat és a műemlékvédelem részéről is pozitív visszajelzések érkeztek, április elején pedig a beruházás megkapta az építési engedélyt is. Jelenleg a kiviteli tervek munkálatai folynak, tavasszal elindulhat a kivitelezés is - közölte az MTI-vel az A4 Stúdió.