Melyik csapatsport hozhat aranyat Rióban?

2012.10.21. 15:53
A londoni olimpián két sportágban három válogatottunk vett részt, a férfi kézisek és a női pólósok bravúrral szerezték meg a negyedik helyet. A csapatsportok többsége, a röplabdát leszámítva, élvezi az társaságiadójóváírás-támogatást. Megvizsgáltuk, hogy áll vízilabdában, kézi-, kosár- és röplabdában az utánpótlás helyzete. Milyen válogatottakra számíthatunk 2016-ban?

Vízilabda: három-négy válogatott 2-3 góllal előttünk jár

A sikerhez szokott szurkolók körében a férfi vízilabda válogatott olimpiai szereplése keltette a legnagyobb csalódást. A legutóbbi három tornán olimpiai bajnokságot nyert válogatott csak az ötödik helyen végzett. Ahogy az várható volt, a torna után jelentős változások következtek.

Az utánpótlás helyzete sem jobb, már a 2011-es vb is csalódást hozott, hiszen csak a negyedik helyet sikerült megszerezni. Az U20-as válogatott dr. Horkai György irányításával 2012-ben a junior Európa-bajnokságon vett részt. A csoportmeccseken a hollandokat és románokat legyőzték, az olaszoktól kikaptak. A második szakaszban törököket és a szlovákokat legyőztük, de később a szerbektől és az oroszoktól elszenvedett vereség a csalódást keltő 6. helyet jelentette. A magyar kapitány ezzel együtt is elégedett volt az eredménnyel, ahogy fogalmazott a szerb, a horvát és az olasz válogatott jelenleg 2-3 góllal előttünk jár.

Ha azt nézzük, hogy az utóbbi években nyolc-kilencedik helyen végeztek a mieink, akkor az Eb-eredmény előrelépés.

2011-ben a juniorok Voloszban a világbajnokságot a 8. helyen zárták. Ugyanez a gárda, még U17-es korosztályként, a 2000-es Eb-n is a hatodik helyen végzett. Az ifiválogatottnál se sokkal jobb a helyzet. A magyar csapat győzelmi esélyekkel indult a 2011-es, rijekai Európa-bajnokságra, végül a szerbektől elszenvedett vereség után csak a hatodik helyet szerezték meg.

Ha az olimpia, a felnőtt vb és a junior Eb eredményeit nézzük, akkor reálisan a dobogóra kerülés már bárhol bravúrnak számítana. Ha ehhez még hozzátesszük Horkai szavait, a közeljövő nem túl sok jóval kecsegtet. A szakvezető hangsúlyozta, a sok munka hatására előrelépett a csapat, aminek igazi eredménye a jövő évi, soproni junior világbajnokságon látszódhat meg, de a mostani csapatban nincs olyan istenadta tehetség, aki azonnal helyet követelne a felnőtt válogatottban.

A női junior válogatott ennél előrébb tart. A 2012-es, cseljabinszki Európa-bajnokságon csak a házigazda orosz válogatott volt jobb a mieinknél. A korosztály egyik legjobbja az egri Antal Dóra, aki a tavalyi, junior-vb-n második, az eindhoveni felnőtt Eb-n harmadik, majd a londoni olimpián negyedik magyar válogatott legjobbja is volt. Szép jövő előtt áll ez a társaság, hiszen még nagyon fiatal. Az átlagéletkor 23,2 év, a londoni keretből ketten 19 évesek voltak, és velük együtt nyolcan még nem múltak el 23 évesek.

Kézilabda: felül lehet-e múlni a londoni negyedik helyet?

A 2005-ös junior vb-n szerzett legutóbb érmet – az 1977-es ezüst után – a férfi junior kézilabda-válogatott. A hét évvel ezelőtt Magyarországon bronzérmes csapatból ma már Mikler Roland, Zubai Szabolcs, Nagy Kornél, Császár Gábor, Putics Barna, Schuch Timuzsin, Gulyás Péter a felnőtt válogatott alapemberei.

Legutóbb tavaly rendeztek a 21 éven aluliaknak világbajnokságot. A görögországi torna nagy csalódást hozott. A csoportmeccseken csak Kanadát győztük le, olyan súlyos vereségeket szenvedtünk, mint a svédek elleni 23, a spanyolok elleni 14 és a portugálok elleni 11 gólos vereség. Még Irán fiataljai is jobbak voltak. Bár Rosta István válogatottjának a 16 közé kerülés volt a cél, ettől is messze voltunk, a 17. hely az eddigi leggyengébb vb-teljesítmény volt, igaz, 2005 után először lehettünk ott a legjobbak között.

A junioroknak az Európa-bajnoki sorozatban sem ment jobban, el sem jutottak a törökországi 16-os döntőbe. A selejtezőben Franciaország és Szlovénia mögött, csak Romániát megelőzve végeztek a harmadik helyen. Így is akad egy-két tehetség – Szöllősi Balázs, Hornyák Péter – aki közelebb kerülhet a felnőtt kerethez.

Egy korosztállyal lejjebb sem jobb a helyzet. A 2011-es, argentin vb-re nem jutott el a válogatott, elbukta a selejtezőt. Előrelépés lehet, hogy a magyar szövetség pályázata alapján a 2013-as tornát Magyarország rendezi, így biztosan ott leszünk. Az Eb-selejtezőkben hiába végzett csoportjában a svédek mögött második helyen a magyar csapat, a kiírás értelmében abból a csoportból csak az első jutott el az osztrák tornára, amit nélkülünk rendeztek meg.

Az idei női junior vb-n nagy bravúrral harmadik lett a válogatott. A főleg győriekre és a váci Klivinyi Kingára épülő – 64 góllal a torna gólkirálya lett – csapat a szerbeket verte a bronzmeccsen, hosszabbításban. Jól mutatja a női válogatott fejlődését az is, hogy gyakorlatilag ugyanez a keret egy évvel korábban, 2011-ben már csoportkörben elbukott a hollandiai Eb-n és csak a 14. lett.

Az egy korosztállyal fiatalabbaknál is nagyszerű magyar válogatott formálódik. A 2011-es Eb-n, Csehországban negyedik lett a csapat, csak az oroszoktól és a bronzérmes norvégoktól kaptunk ki, utóbbitakól kétszer is. A legjobb magyar játékos a győriek kézise, Tóth Gabriella lett. Mindkét korosztályt Róth Kálmán irányította, de miután a Veszprém női kéziseinek is a vezetőedzője lett, és a szerződése is lejárt, nem folytathatta a munkát, így Hajdu János és Gyurka János lett az utód.

Kosárlabda: tehetségek vannak, eredmények még nincsenek

Már 13 éve várják a magyar férfi kosárlabda-válogatott szurkolói, hogy legjobbjaink ott legyenek az Európa-bajnokságon. Az utóbbi két selejtezőnek már továbbjutási eséllyel vágtunk neki, de azt a ziccert sem tudtuk kihasználni, hogy közben 16-ról 24 fősre bővítették a mezőnyt.

Pedig tehetséges, fiatal játékosai vannak a válogatottnak. Hanga Ádám a spanyol, Lóránt Péter az olasz bajnokságban szórja a pontokat. Az amerikai egyetemi bajnokság után Somogyi Gergely egyéves, nem garantált szerződést kötött az NBA-ben szereplő Los Angeles Lakersszel, a honosított Trotter Obie pedig Szolnokról a sokkal erősebb és nívósabb orosz bajnokságba szerződött.

Szükség is van ezekből és az itthon játszó tehetséges fiatalokból csapatot kovácsolni, ugyanis az utánpótlás helyzete sem rózsás. Az U20-as válogatott a szófiai, B-osztályú Eb-n hét meccséből mindössze egyet nyert meg, így a 18. helyen, a teljes európai összesítésben a 34. helyen zárta a szezont. A 18 évesek valamivel előrébb végeztek az ugyancsak B-divízióban, kkilenc meccsen ötször nyertek, a végén a 11. helyért legyőzték Ausztriát, az európai összesítésben ez 27. helyet jelenti.

A legfiatalabbak, az U16-osok érték el a legnagyobb sikert, ugyanis Európában a 20. helyen zártak úgy, hogy a legjobb négybe kerültek a B-divízióban. Az első körben csak Portugália előzte meg őket a csoportban, a másodikban viszont megnyertük a csoportot, Montenegró, Bosznia és Portugália előtt. Az elődöntőben drámai csatában kaptunk ki a belgáktól, majd nagyon – 79-55-re – a svédektől.

A magyar kosársport egyik legnagyobb ígérete, Golomán György lett a válogatott legjobbja. A dobásblokkolásban a B-csoportos Eb-n a legjobb volt, és az All Star csapatba is bekerült. A 16 éves körmendi kosaras az U18-as Eb-n is részt vett. A már most 205 centis – erőcsatár, vagy center pozícióban játszó – kosaras már a Körmend felnőtt keretében szerepel. Tehetségére a külföldi menedzserek is felfigyeltek, Európa legjobb negyven fiatal játékosával Londonban vehetett részt a Nike Jordan Brand Classic tehetségkutatón. Hanga Ádám csapata, a Manrese is vendégül látta már.

A női válogatott a 2009-es Eb-n szerepelt legutóbb világversenyen és három vereséggel már a csoportkörben búcsúzott. Az is eldőlt, hogy 2013-ban sem leszünk ott az Eb-n, így nagyon nehéz lesz a 2016-os olimpia közelébe kerülni.

Az utánpótlás-válogatottjaink itt sem tartoztak az elitbe, de van előrelépés. Az U20-asok a harmadik helyen végeztek a B-divízióban, így legközelebb már a legjobb 16-ban szerepelnek. Az U18-asok éppen csak lemaradtak erről, a Portugália elleni bronzmeccset és ezzel a feljutást is elbukták. A torna legtöbb lepattanóját átlagban Szamosi Amadea szedte le, Szabó Fanni pedig bekerült az Eb legjobb ötösébe. Legelőrébb az U16-os válogatott tart, amely a Miskolcon rendezett Eb-n végül a hetedik helyet érte el. A lányoknál is több tehetség hozhatja el a sportág felemelkedését. A 18 éven aluliaknál Szamosi Amadea, Szabó Fanni, Pap Regina, míg a kettővel fiatalabbaknál Horváth Bernadett és Dobos Ágnes emelhető ki.

Röplabda: a sportág, amelynek elengedték a kezét

A röplabdázóknál a legrosszabb a helyzet, a sportág ráadásul a TAO köréből is kiesett, így szinte reménytelen a felemelkedés. Amíg Európában a sportági támogatás 1,5 és 2 millió euró között mozog, addig a magyar szövetség 20 ezer eurót kap évente.

A férfi válogatott 1978 óta csak a 2001-es Eb-re jutott el, a 2013-as Eb-selejtezőt egyetlen siker nélkül zárta. A juniorok csak egy fokkal jobbak, az ukrajnai Eb-selejtezőben négy vereség mellett legyőzték a horvátokat és végül a 31 fős mezőnyből a 25. helyen végeztek. Nem jártak jobban az ifik sem, aki ugyancsak egy sikerrel búcsúztak a kvalifikációtól. Bár egyik korosztály sem játszott játszott megalázó szerepet, de ez az eredmény egyelőre kevés az európai elit közelébe kerüléshez.

1980-ban olimpiai negyedik, 1981-ben és 1983-ban Európa-bajnoki bronzérmes volt a magyar női válogatott, 1989 óta viszont már ők sem tudták kvalifikálni magukat egyetlen világversenyre sem. A 2013-as Eb-re volt reális esélye a válogatottnak, de a csehek ellen nem jött össze a bravúr. Ahogy a junioroknak és az ifiknek sem, mindkét korosztály hasonló eredménnyel zárt, mint a fiúk.

Az eredmények és a sportág támogatása miatt jelenleg az is nagy bravúr lenne, ha sikerülne közelebb kerülni az európai élmezőnyhöz. A bajnokságot évek óta csökkenő színvonal és gyér érdeklődés kiséri. A fejlődés egyik lépése lehet, hogy Karch Kiraly, az amerikaiak legendás, magyar származású korábbi játékosa novemberben Budapesten lobbizik a sportág érdekei mellett.