10-15 milliárd forint plusz a sportnak

2012.10.25. 12:31

Jövőre 10-15 milliárd forint plusztámogatáshoz juthat kormányzati forrásból 14 sportági szakszövetség, amelynek vezetőivel csütörtök délelőtt tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A sikeres londoni olimpia után a MOB sportágfejlesztési koncepciót készített, amelyben 11 sikersportágat (atlétika, birkózás, dzsúdó, kajak-kenu, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, torna, úszás, vívás, korcsolya) jelölt ki. Az eredeti terv szerint a MOB ezt a 11 sportágat a társaságiadó-kedvezmény (tao) le nem hívott milliárdjaiból támogatta volna. Az egyeztetés után azonban Borkai közölte, a kormány nem vonja be a tao-körbe ezeket a sportágakat, hanem költségvetési forrásból különít el 10-15 milliárdot. A 11, olimpián eredményes sportág mellé még három, a röplabda, az asztalitenisz és kerékpár kapott meghívást az egyeztetésre, mert átgondolt sportágfejlesztési koncepciót tettek le az asztalra.

Borkai nem részletezte, mi hangzott el az egyeztetésen, de elmondta, a szakszövetségek „teljes nyíltsággal tárták fel problémáikat".

Borkai elmondta, a MOB már meglévő sportágfejlesztési koncepcióját össze fogják gyúrni a szakszövetségek programjaival, és a MOB elnöksége dönt majd arról, mit tart támogathatónak. Borkai ezután terjeszti majd a programot a kormány elé, és majd akkor dől el, megszavazzák-e a 10-15 milliárdos pluszkiadást.

Az összeg öt-hatszorosa lehet az idei támogatásnak, Szabó Bence korábban elmondta, az olimpiára a szövetségek a MOB-tól 2,1 milliárd forintot kaptak.

Simicskó Istán sportért felelős államtitkár és a MOB-elnök is hangsúlyozta, a teljesítményt fogják támogatni, értelmes programokra, utánpótlásnevelésre, szakember képzésre, műhelytámogatásra adják majd a milliárdokat. Az elköltötött pénz hatékonyságát pedig mérni fogják, a kedvezményezett szövetségek szoros ellenőrzésre számíthatnak.

Borkai szerint azért ezek a sportágak kapnak plusztámogatást, mert ezeken keresztül lehet meglovagolni a londoni olimpia sikerét és lehet szélesíteni a magyar sport tömegbázisát.