Ne legyen több Kolonics-tragédia

2012.11.15. 15:05

Csütörtökön megnyitották a Nemzeti Sportközpontok (NSK) Sporttudományi és Diagnosztikai Központját, ami az utánpótláskorú élsportolók sportorvosi szűrését, teljesítményének mérését végzi majd. Egyelőre a próbaüzem tart, januártól teljes fokozatra kapcsolnak.

A diagnosztikai központot vezető Szabó Tamás elmondta, régi hagyománya van a fiatal elitsportolók sportorvosi ellátásának. A Központi Sportiskolában 1975 óta működött egy labor, majd később a Nemzeti Utánpótlás-nevelő Intézetnél is végeztek állapotfelmérést, terhelésélettani, testösszetétel vizsgálatokat. „A most átadott központtal új frontokat is nyitottunk, ezentúl a sportkardiológia területén is végzünk szűréseket" - mondta Szabó.

A központtal együttműködő Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának vezetője, Merkely Béla is megerősítette, az intézmény olyan 3D szívultrahangot vásárolt, amivel a szívizom legkisebb rendellenességeit is meg lehet találni, így könnyen kiszűrhetők az akár végzetes kimenetelű elváltozások.

Kolonics György, a kenus olimpiai bajnok halálesete hívta fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben" - mondta Szabó a központ megnyitóján. Merkely szerint az a cél, hogy az élsportolók 18 éves koruk előtt legalább egyszer átessenek egy teljes körű szűrésen és szívvizsgálaton.

Szabó elmondta a hagyományos sportorvosi hálózattal nem lesznek kapcsolatban, a Héraklész-programban résztvevő élsportolók és a futballakadémiák játékosai kerülhetnek be hozzájuk, de ez a kapacitás később még bővülhet.

Az NSK által létrehozott központ a legmodernebb eszközparkkal indult, csak a szívultrahang 50 millió forintba került, a teljes beruházás 150 millióból valósult meg.