Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

A NOB felfüggesztette India tagságát

2012.12.04. 18:29

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztette az Indiai Olimpiai Bizottság (IOA) tagságát többek között azért, mert kormányzati nyomásra olyan pályázó maradt egyedüli jelölt az IOA főtitkári tisztségére, aki tavaly 11 hónapot töltött őrizetben korrupció miatt.

Egy neve elhallgatását kérő, NOB-hoz közel álló személy állítása szerint a NOB végrehajtó bizottsága keddi ülésén Kuvait felfüggesztésének lehetőségéről is tárgyalt, ám végül csak az indiai bizottságot büntette. A döntés azt jelenti, hogy a NOB azonnali hatállyal felfüggeszti azt az anyagi támogatást, melyet az IOA-nak folyósít, továbbá az ország sportolói nem vehetnek részt indiai színekben az olimpiai játékokon, az IOA tagjai pedig nem lehetnek ott a NOB ülésein, rendezvényein.

Az indiai ötkarikás testület szerdán választja meg új főtitkárát, de már múlt pénteken bejelentették, hogy Lalit Bhanoté lesz a poszt, mivel ő az egyedüli jelölt. Az új főtitkárt a Delhiben rendezett 2010-es Nemzetközösségi Játékokkal kapcsolatos korrupciós ügyek miatt tartották tavaly őrizetben, majd óvadék ellenében szabadult.

A NOB hónapok óta vitában áll Indiával, s már többször figyelmeztette az országot, hogy az Olimpiai Charta alapján, független választás útján hajtsák végre a tisztújítást, ellenkező esetben kizárás vár rá.

"Ez egy nagyon rossz és teljesen egyoldalú döntés" - kommentálta a NOB határozatát Abhay Singh Chautala, akit várhatóan pénteken választanak majd meg az IOA elnökének. Hozzátette, hogy az IOA mostani vezetője és ő maga is írt korábban levelet a NOB-nak, felajánlva, hogy szervezetük két tagját elküldik Lausanne-ba, hogy elmagyarázzák a tisztújítással kapcsolatos történéseket, de a NOB nem reagált küldeményükre.