A nyolcadik nap: a Halál

2012.08.05. 02:05
Vannak, akiknek szó szerint az életük múlik a helyezésen. Több vicces eset mellett drámai pillanatok is voltak szombaton: az észak-koreai pingpongozók valószínűleg munkatáborba kerülnek. A nyolcadik nap ezt leszámítva viszont egy kicsit olyan volt, mintha felvételről adták volna, nem sok minden adott okot az izgalomra. Fölényesen győztek a magyar vízilabdások, de simán kikapott Magyarország férfi kézilabda-válogatottja. A litván kosarasok megizzasztották az amerikai Dream Teamet, Nagy-Britannia focistái 11-esekkel estek ki. Összefoglaló.

A magyar olimpikonokat tekintve közepesen izgalmasnak ígérkezett a szombati nap, ami a katonák hisztijével kezdődött, majd nem sokkal később a világ leggyorsabb embere, Usain Bolt is elejtett a Daily Mailnek egy kis csemegét: „Titokban ír vagyok. Jamaica ugyan csak a rumról szól, de amikor nem edzek és ihatok egyet, akkor egy korsó hideg Guinesst döntök magamba".

Tudósítónk elmondta azt is, hogy német pénzből szurkolnak a franciák, és most már tudjuk, hogy lehetetlen, hogy megtérüljön az olimpiára költött pénz. Lebron Jamest kikosarazták, Jakabos Zsuzsanna pedig mosószappant villantott.

Langyos volt az olimpia nyolcadik napja, hiába vette le a bugyiját a cseh hétpróbázónő.

Egy kis hazai

Kisebb magyar kudarcok jutottak ebédidőre: Deák Nagy Marcell 400 méteren negyedik lett, így nem jutott be a középdöntőbe, Kovács Zsófia az 51. helyet szerezte meg a női triatlonosok versenyében, a könnyűsúlyú kétpárevezősök között érdekelt Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős pedig összesítésben a 11. helyen fejezte be az olimpiát. Káté Gyula bokszoló kiesett., így a háromfős magyar bokszküldöttségből már csak Harcsa Zoltán maradt talpon. Berecz Zsombor vitorlázó 21. lett, de lesz ez még jobb is.

Farkas Györgyi a 22. helyen áll hétpróbában, Helebrandt Máté egyéni csúccsal a 32. helyen végzett 20 km-es gyaloglásban, és megérkezett Londonba a kajakcsapat.

A magyar férfi vízilabda-válogatott 17-6-ra nyert a britek ellen, így továbbjutott. Jön a negyeddöntő, még nem lehet tudni, hogy melyik csapat ellen.

A magyar férfi kézilabda válogatott viszont csak az elejét bírta az esélyesebb spanyolokkal szemben, utána fokozatosan nőtt Nagy Lászlóék hátránya, a végére tizenegy góllal, 33-22-re kaptunk ki. Szerbiát kell megverni a legjobb nyolc közé kerüléshez.

Újabb magyar olimpiai bajnokot avathattunk a héten

A forintot.

A Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik összeállítású négyes 3:33.02 perces országos csúccsal ötödik lett a 4x100 méteres vegyesváltóban, az olimpia úszóversenyeinek zárószámában.

Világpanoráma

Serena Williams hatalmas játékkal, csak egy gémet engedélyezve verte 6:0, 6:1-re Marija Sarapovát az olimpiai női teniszdöntőben, ezzel olimpiai bajnok.

Majdnem diszkvalifikációval végződött az 1500 méteres gyorsúszás világcsúcstartójának, a kínai Szun Jangnak az olimpiája, amikor a dudaszó előtt ugrott a vízbe a döntőben, de mégis indulhatott, így világcsúcsot úszva vihette el az aranyat.

Sally Ann Fraser-Pryce-t három amerikai is meg akarta verni a női százméteres síkfutás döntőjében, de egyiknek sem sikerült, övé lett az arany.

Nyert, újra három gólt rúgott, mégis nehezen jutott tovább az olimpiai elődöntőbe Brazília Honduras ellen. Nagy-Britannia focistái pedig – mint az angolok az Eb-n – tizenegyesekkel estek ki Dél-Korea ellen, így mehetnek haza, illetve maradhatnak otthon.

Szintén Dél-Korea ejtette ki az észak-koreai asztalitenisz-csapatot, akiket így meghurcoltatás fog várni Kim Dzsongun országában.

A francia kosarasok zsinórban harmadszor nyertek, az amerikai Dream Team viszont rendesen megizzadt a Litvánia elleni mérkőzésen.

Nem történt viszont meglepetés, amikor Usain Bolt simán első lett 100 méteren, akárcsak Blake.

Apró érdekességek szombatra is jutottak. Kiderült például, hogy milyen zenékkel melegítenek egyes sportolók: a Slayert és a Motörheadet sajnos senki sem említette, de van például Dead Kennedys-rajongó.

Újabb sportolót vittek el a doppingszerek, legalábbis a rajtvonaltól, de egy kolumbiai futó és brazil evezős is lebukott. Egy dzsúdós törött ujjal szerzett ezüstérmet. A műlábbal futó dél-afrikai sprinter az idei legjobb eredményét érte el. Egy egyiptomi súlyemelőnő a mellkasára ejtett 151 kilót.

Mi lesz még itt?

Vasárnap 23 számban osztanak érmeket, két magyar aranyesélyes: a kalapácsvető Pars Krisztián, illetve a lólengésben Berki Krisztián is szerepel majd. Birkózóérmünk is lehet, bár a birkózóink nehéz ágra kerültek a sorsoláson.