Bolt: Ötvennél már tudtam, hogy nyerek

2012.08.06. 09:35

Usain Bolt az első sprinter Carl Lewis után, aki megvédte olimpiai bajnoki címét 100 méteres síkfutásban. Lewisnak 1984-ben és '88-ben sikerült nyerni, Bolt most duplázott, 9.63-as olimpiai rekorddal nyert, de még nem tartja legendának magát.

A jamaicai 200 méteren is címvédő. „Ha megnyerem a 200 métert is, akkor kezdenék legendaként tekinteni magamra. Csak egy lépéssel vagyok közelebb ahhoz, hogy belépjek az ajtón, már a 200-ra figyelek" - mondta a száz döntője után.

000 DV1265794
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Boltot a jamaicai válogatón kétszer, százon és kétszázon is legyőzte Yohan Blake, és úgy tűnt, a monacói versenyt is azért hagyta ki, nehogy még egy vereséget összeszedjen az olimpia előtt. A győzelmét azért is tartja értékesnek, mert szerinte csak 95 százalékosan volt fitt. „Nagyon sokan kételkedtek bennem, nagyon sok ember azt mondta, nem én fogok nyerni. De nagyon jól jöttem ki, és megmutattam, még mindig én vagyok az első számú, a legjobb. Ideges voltam az este előtt, de amikor beléptem a stadionba, és megkaptam az üdvözlést, elment a stressz."

Boltnak mindig is gondot okozott a start, a 2011-es vb-döntőben kiugrott, és kizárták. A versenyeken általában a leglassabb reakcióidejű futók közt van, az olimpiai elődöntőben is utolsóként jött ki a rajtgépből, a döntőben ötödikként.

„A válogatók után elmagyarázta az edzőm, ne aggódjak annyira a rajtomon, inkább a táv végére koncentráljak, mert én ott tudom eldönteni a versenyt. Nem volt tökéletes a rajtom most sem, megültem a rajtgépben. Amikor ötven méterhez értem, körülnéztem, tudtam, hogy nyerni fogok, csak futottam, egész jól. Nem mondhatom, hogy tökéletes futás volt, főleg azért, mert ismerem az edzőmet, aki biztos nemet mond. Majdnem ugyanúgy csináltam, mint Pekingben, de sokkal nehezebb címet védeni, mint először nyerni."

„Amikor felérsz a csúcsra, elveszíted az ítélőképességed, csak azt hallod, hogy mindenki azt mondja, nagyszerű vagy. A válogatókon Yohan Blake kétszer is megvert, ez felnyitotta a szemem. Az olimpia jön, készen állsz rá, ezt kérdeztem magamtól. Az elődöntő után bíztam magamban, mert nagyon jól pörögtek a lábaim. Nem igazán mentem rá az időre, csak az utolsó 25-30 méteren gondoltam rá, de akkor már késő volt, de így is a világ második legjobb ideje, szóval boldog vagyok vele."