Usain Bolt lassítva nyert 200-on

2012.08.09. 22:55
Londonban már kétszeres bajnok, jamaicai társaival kisajátították a táv dobogóját is. A világcsúcs elmaradt, de a 19.32 legendás. Volt egy kis bohóckodás is a célban, ahogy mindig.

Usain Bolt a 100 után a 200 méteres síkfutás döntőjét is megnyerte Londonban csütörtök este. Most nem rontotta el a rajtot, hihetetlen tempóban futott a kanyarban, jókora előnnyel érkezett az egyenesbe. Csak a második legjobb jamaicai, Yohan Blake tudta vele tartani a lépést, hajrázott is rendesen, ám Bolt simán fogta, és így az utolsó pár lépésnél már lassíthatott is. Elmaradt a világcsúcsától és az olimpiai, pekingi rekordjától is, Michael Johnson legendás, 19.32-es világcsúcsát állította be – ezt az időt javította meg négy éve Kínában.

A célban azonnal bohóckodott kicsit, nyomott öt fekvőtámaszt, majd a második Blake-kel és a harmadik, szintén jamaicai

Weirrel ölelkezett és fotózkodott. A jamaicaiak a 100 és a 200 összesen hat dobogós helyéből ötöt elvittek, csak az amerikai Gatlin tudott odaférni mögéjük, harmadik lett százon.

Bolt 2008 tavaszán, 21 évesen robbant be az atlétika élvonalába, amikor New Yorkban, mindössze ötödik futásával a felnőttek között ezen a távon, megdöntötte a 100 méter világcsúcsát. 9.72-t ment, így a pekingi olimpiára már favoritként érkezett.

Nem is okozott csalódást, a csúcsot 9.69-re javította úgy, hogy az utolsó métereken már felemelt kézzel ünnepelt. Tudósok kiszámolták, ha nem teszi, 9.55 körül futott volna, tippjüket plusz-mínusz 0,04 mp-es eltéréssel jósolták.

Bolt 200 méteren is rajthoz állt, bár korábban a 400-zal is kacérkodott. Azt mondta, a 200 a kedvence, és meg is javította Michael Johnson 1996-ban felállított legendás, 19.32-es világcsúcsát, 19.30-ra. Itt rendesen futott végig.

A jamaicai természetesen a váltóban is rajthoz állt, és társaival 37.10-re szorították a 4x100 legjobbját.

Bolt Pekingben háromszoros olimpiai bajnok és háromszoros világcsúcstartó lett, és szupersztár.

Zseniális formája a 2009-es vb-ig kitartott, beváltotta százon, amit a tudósok vártak tőle: 9.58. 200-on szintén tovább faragott, 19.19-nél állította meg az órát.

A következő nagy versenyre a degui világbajnokságig kellett várnia, és itt érte élete első kudarca is: a 100m rajtjánál kiugrott, ami azonnali kizárást jelent. Másik jamaicai, Yohan Blake nyert, de nem volt veszélyben Bolt rekordja.

A 200-at pár nap múlva simán behúzta, ahogy a váltót is: új, 37.04-es világcsúccsal győztek.

Londonba nem a legjobb formában érkezett, legalábbis látszólag. Blake a jamaicai válogatókon 100-on és 200-on is megverte, de Bolt az olimpiai döntőben robbantott, 9.63-mal nagyon simán győzött minden idők leggyorsabb százas futamán. Egyetlen ember, a meghúzódó Asafa Powell nem futott 10 másodperc alatt. Powell egyébként az utolsó 100 méteres Bolt előtti világcsúcstartó, 2008. május 31-ig 9.74-gyel ő volt a leggyorsabb.

Bolt 25 évesen nagy formában van, eddig ötszörös olimpiai bajhnok, ennek ellenére már be is jelentette, hogy nagyon készülni fog Rióra is. Ennek a szurkolók és a szervezők örülhetnek, ugyanis a londoni olimpia legnézettebb tévés eseménye a 100 méter döntője volt: Nagy-Britanniában 22 millió, világszerte állítólag 2 milliárd ember látta.

Usain Bolt nem csak az atlétika, de a világ egyik, ha nem a legnagyobb sportolósztárja is – nemcsak hihetetlen teljesítménye, hanem rajt előtti és utáni performanszai és közvetlen stílusa miatt. Póza, az ég felé mutató bal, és a melléhez visszahúzott jobb kéz, enyhén beterpesztve, világsláger.

A 200 döntője után is kitalált valami vicceset, elvette az egyik fotós fényképezőgépét, és lefotózta a pálya melletti fotóriportereket.