Neymarékat széttépik, ha nem lesz arany

2012.08.11. 10:22
A brazil olimpiai válogatott tizenöt gólt, meccsenként hármat rúgva jutott a döntőbe, ahol az ugyancsak gólerős Mexikót kéne verni. Neymar, Damiano, Hulk, két évvel a hazai világbajnokság előtt bizonyíthat az új generáció.

Bármennyire is furcsa, a brazilok még sosem nyertek olimpiát, sőt, 24 éve még csak döntőbe sem jutottak. 1984-ben és 1988-ban is ott voltak a végén, de előbb a franciáktól, majd a szovjetektől kaptak ki. „Ez lesz az első döntőm válogatottként, és nagyon büszke vagyok, hogy ilyen fontos pillanatban képviselhetem a hazámat" - mondta Neymar, akitől egész Brazília azt várja, hogy az új Peléként végre újra méltó helyére viszi a válogatottat. Mivel az olimpiai foci közel sem számít akkora presztizsűnek, mint egy világbajnokság, ez akkor sem most fog megtörténni, ha a brazilok aranyérmesek lesznek, de jó felvezetés a 2014-es, hazai rendezésű vb előtt.

A braziloktól nem csak saját maguk, hanem mindenki egyértelmű győzelmet vár, más nem is jöhet szóba, bár ez minden tornán jellemző az elvárásokra velük szemben. Ezt pontosan tudja Mano Menezes szövetségi kapitány is, aki nem mellesleg a felnőtt válogatott irányítója is. „Tisztában vagyunk vele, hogy meg kell szerezni az aranyérmet. Brazíliának minden tornát meg kell nyernie, de ez igaz a barátságos meccsekre is."

Erős, bár inkább ígéretes, mint híres kerettel érkeztek. Pár túlkoros (Thiago Silva, Marcelo, Hulk) mellett a jövő generációja, Neymar, Damiao, Rafael és Moura van ott az alapcsapatban.

Ronaldóval és R. Carlosszal sem ment

1996-ban, Atlantába is félelmetes kerettel érkeztek a brazilok, a később kétszeres aranylabdás Ronaldo mellett, Bebeto, Juninho és Roberto Carlos is ott voltak. A magyar válogatott akkor jutott ki utoljára világversenyre, és ha már ott voltunk, össze is kerültünk velük a csoportban. Egyenlíteni tudtunk, de simán, 3-1-re kikaptunk, hogy aztán Ronaldóék az elődöntőben minden idők egyik legjobb meccsén, hosszabbításban kapjanak ki 4-3-ra Nigériától.

Mexikó sem nyert még soha aranyérmet, döntőbe sem jutottak, Pekingben pedig ott sem voltak. Nem sokat jelent ugyan, de azért érdekes, hogy az olimpia előtt egymással játszottak felkészülési meccset, ahol Mexikó 2-0-ra nyert.

„Bárkit meg tudunk verni" - mondta magabiztosan Oriba Peralta, a mexikóiak csatára, aki a Japánok elleni elődöntőben is gólt szerzett. „A legnagyobb erősségünk az, hogy sosem adjuk fel. Kemény csapat vagyunk, bennünk van, hogy megverjük a brazilokat." Az elődöntőben a hosszabbításban gólt szerző Giovani dos Santos sérülés miatt nem játszhat, amit Neymar csak üdvözölni tudott.

A brazilok mind az öt meccsüket megnyerték, mindegyiken hármat rúgtak. A támadással nincs is gond, leginkább a könnyelmű védekezésük miatt lehetnek sebezhetők. Egyiptomtól és Hondurastól is kettőt kaptak, ha a Hulk, Damiao (a góllövőlistát hattal vezeti), Neymar csatársor nem lenne elől, nem biztos, hogy ott lennének a szombat délutáni döntőben.

Mexikónak a kieséses szakaszban akadtak problémái, a Szenegál elleni negyeddöntőben 2-0-ról engedték hosszabbításra a meccset, igaz, ott már meggyőzőek voltak. Az elődöntőben a Japánok vezettek ellenük, bár nem sokáig, Fabián, Peralta és Cortés fordított.

A várható kezdőcsapatok

Brazília: Gabriel, Rafael, Thiago Silva, Juan, Marcelo, Romulo, Sandro, Oscar
Hulk, Leandro, Neymar

Mexikó: Corona, Israel, Reyes, Araujo, Chavez, Enriquez, Salcido, Aquino, Cortes, Fabian, Peralta

A brazilok tizenötöt, Mexikó tizet lőtt eddigi öt meccsén, most sem valószínű, hogy a védekezésről fog szólni a 16 órakor kezdődő döntő, amit a Wembleyben rendeznek.