Chris Hoy nem védheti meg az összes aranyát

2012.07.20. 12:02
A Pekingben három aranyérmet szerző Sir Chris Hoy helyett az angol kerékpárosok közül Jason Kenny fog indulni Londonban az egyéni sprintben. Hoy így a három pekingi aranyérméből csak kettőt, a csapatfutamban és a keirinben szerzettet védheti meg. A csapatsprintben Hoy Kenny mellett az első olimpiájára készülő Philip Hindesszel fog kerékpározni.

„A döntést a puszta tényekre alapoztuk" – nyilatkozta a brit pályakerékpárosok vezetőedzője, Shane Sutton. „Jason ebben a szezonban többször is felülmúlta Christ, ezért úgy éreztük, joga volt indulni az egyéni sprintben". Sutton szerint a válogatás során figyelembe vették, hogy a nagy esélyesnek tartott francia Gregory Bauge ellen inkább a fiatal és kitartó Kenny lehet esélyesebb, mint a gyors és erős Hoy – írja a BBC.

Dave Brailsford, a brit kerékpárosok egyik edzője szerint a döntést taktikai okokból hozták meg. „Chris és Jason is remek formában vannak, így nehéz volt választani közöttük. Végül úgy döntöttünk, hogy Jason fog indulni az egyéni sprintben, hogy Chris a keirinre tudjon összpontosítani. Úgy véljük, a csapatunk így lesz a lehető legerősebb a játékok idejére" – magyarázta Brailsford. A döntést Hoy tudomásul vette, majd hozzátette, hogy a döntést nem a személyes célok, hanem a csapat érdekei határozták meg.

Az 1976-ban született Hoy 2000-ben a csapatsprintben szerzett ezüstérmet, majd 2004-ben aranyat az egykilométeres számban. 2008-ban egyéni és a csapatsprintben és keirinben is aranyérmet nyert. Ezzel minden idők legsikeresebb skót olimpikonja lett. Az idén a sprintben induló Jason Kenny Pekingben a skóttal és Jason Staffal együtt szerezte meg a csapatsprint aranyérmét, míg egyéniben alig négy századmásodperccel maradt el a győztes Hoy mögött.

A britek másik nagy sztárbiciklise, a Pekingben egyéni sprintben aranyat szerző Victoria Pendleton viszont megvédheti aranyérmét Londonban, azonban tervei szerint a játékok után visszavonulna a profi sporttól.