Federer 19:17-re nyert az olimpia meccsén

2012.08.03. 19:01 Módosítva: 2012.08.04. 01:24

Roger Federer hatalmas, minden idők leghosszabb olimpiai mérkőzésén győzte le 4:6, 7:6, 19:17-re Juan-Martin Del Potrót az elődöntőben, ezzel vasárnap az olimpiai aranyéremért játszhat majd. A svájcinál ugyan önmagához képest a szokásosnál több hiba csúszott be, de összességében mindketten nagyon magas színvonalon, hihetetlen koncentráltan teniszezték végig a 4 óra 26 perces, Grand Slam-meccsel felérő találkozót.

000 DV1253411
Fotó: Martin Bernetti

Már az elejétől kezdve nagyszerű labdameneteket láthattunk az alapvonalról, de a hálónál is szép számmal jártak a játékosok. Ugyanakkor Federer hibázott többet, lényegében ez döntötte el a szettet. Fej-fej mellett jutottak el 4:3-ig, amikor Del Potro elvette a svájci szerváját, majd nagyon magabiztosan semmire szerválta ki a játszmát.

A második szettben eltökélten állt ki Federer, Del Potro első adogatásánál két bréklabdához is jutott, de az argentin nagyon egyben volt fejben az egész mérkőzésen, mindkettőt hárította. Fordulópont lehetett volna, amikor 2:2-nél Federer egy maratoni adogatójátékát megnyerve megint bréklabdához jutott ellenfele következő szervájánál, de Del Potro megint tartotta magát. Federer többször is rossz döntéseket hozott a folytatásban, de a szett végi rövidítést végül egy ásszal fejezte be.

A döntő játszmában az olimpia szabályai szerint nincs tie break, így az egyik játékosnak mindenképpen brékelnie kellett ellenfelét, hogy bejusson a döntőbe. Mindkettőjüknek voltak nehezebben és könnyen megnyert adogatójátékaik, ahogy előrehaladtak a szettben, ugyanakkor érezhetően Federer állt közelebb többször is a győzelemhez.

7:7-nél is bréklabdához jutott, de itt még fordítani tudott Del Potro, 9:9-nél azonban megremegett az argentin. Két kettős hibát is ütött egy játékon belül, majd újabb rontásokkal a mérkőzésen először elveszítette az adogatását. Federer azonban nem tudta kiszerválni a meccset a fontos játékra tét nélkül kiálló Del Potro ellen, aki semmire vette vissza az elbukott szervát.

000 DV1254849
Fotó: Martin Bernetti

Innentől mindketten nagyon koncentráltan játszottak, miközben mindig Federeren volt a nyomás, hogy a meccsben maradásért adogatva lépkedjen Del Potro után. 14:14-nél megint Federer előtt csillant fel a remény, 0-40 volt Del Potro adogatásánál, azonban az argentin jó szervákkal megfordította a játékot. Federer fontos helyzetekben nem tudott erősíteni, Del Potro pedig keményen tartotta magát. 17:17-nél jutott újból bréklabdához a svájci, és ezúttal már értékesíteni is tudta előnyét. Az utolsó játék még nagyon izgalmasan alakult, Del Potro megint mindent megpróbált, de ezúttal ez már nem volt elég.

Federer győzelmével az aranyéremért játszik majd vasárnap Andy Murray-vel a wimbledoni döntő újrázásában, ugyanakkor Del Potro is pályára lép, ő a bronzért száll harcba Novak Djokoviccsal, aki Pekingben már felállhatott egyszer a dobogó legalsó fokára..

Eredmények, elődöntő

Federer (svájci, 1.)-del Potro (argentin, 8.) 3:6, 7:6 (7-5), 19:17

nők:
Sarapova (orosz, 3.)-Kirilenko (orosz, 14.) 6:2, 6:3