Filmet forgat a londoni olimpiáról a Senna rendezője

2012.03.23. 19:52

A londoni olimpiáról forgat rövidfilmet a Senna című nagy sikert aratott dokumentumfilm rendezője - derült ki az idei nyári olimpia gazdag filmes programjának pénteki ismertetésén Londonban.

A The Odyssey című produkció a brit főváros és az olimpia kapcsolatát mutatja be - árulta el Asif Kapadia londoni filmrendező, akinek a néhai brazil autóversenyzőről szóló életrajzi alkotása idén két BAFTA-díjat is nyert.

Más neves rendezők, köztük Mike Leigh, Lynne Ramsay, valamint a Max Giwa-Dania Pasquini szerzőpáros is forgat a nyári játékokkal kapcsolatban.

A produkciókat az olimpia idején mutatják be a London 2012 művészeti fesztivál keretében. Az olimpiai program szervezői azt is bejelentették, hogy már a nyári játékok megnyitása előtt műsorra tűzik a Tűzszekerek című 1981-es klasszikust, amely annak idején négy Oscar-díjat kapott. A Hugh Hudson rendezésében készült film a 20th Century Fox és a Brit Filmintézet együttműködésének köszönhetően digitálisan felújított változatban kerül ismét a filmszínházakba.

A Tűzszekerek két versenyfutó történetét mutatja be, akik az eltérő vallásukból fakadó akadályok ellenére az 1924-es párizsi olimpián mérik össze tudásukat. Bár az Ian Charleson és Ben Cross főszereplésével forgatott produkció már 31 éves, producere, David Puttnam szerint üzenete máig aktuális. "A Tűzszekerek az izgalomról, az eltökéltségről és a hitről szól. A film középpontjában az olimpiai glóriáért folyó küzdelem áll, és nehezen tudnék elképzelni mást, ami jobban lázba hozhatná az országot ezen a nyáron" - mondta Puttnam.

A bbc.co.uk hírportál szerint a filmet több mint száz moziban vetítik július 13-tól. A londoni olimpiai játékokat július 27. és augusztus 12. között rendezik meg.