Pánikolnak a vegetáriánus kínai olimpikonok

2012.07.03. 11:28

Rosszul sült el a kínai sportminisztérium hústilalma, több sportvezető bepánikolt, hogy a húsmentes étrendtől drámaian visszaesett a sportolók teljesítménye, és nem lesznek csúcsformában Londonban.

A hústilalommal a vétlen doppingolást próbálják elkerülni, Kínában a farmerek előszeretettel etetnek fel az állataikkal klenbuterolt is. A hús elfogyasztásával pedig az emberi szervezetben is kimutatható a zsírégető, izomtömegnövelő hatású doppingszer. Állítólag a Tour de France-bajnok Alberto Contador is így doppingolt tudtán kívül. A klenbuterolt disznó-, bárány- és marhahúsban mutatták ki.

A kínai női röplabdacsapat is óvatosságból vegetáriánus étrendet követett, de edzőjük szerint ez vezetett katasztrofális szereplésükhöz. A ningpói Grand Prix-n egymás után négyszer is kikapott a csapat. „Látványos hanyatlás mutatkozott az erejükben és a fittségükben. Nem ettünk disznóhúst, amióta elhagytuk az edzőtábort, mert félünk a klenbuteroltól" - mondta Csü Jüemin, miután három szettben kikaptak az USA-tól.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavaly novemberben figyelmeztetett, hogy Kínában és Mexikóban nagy a veszélye annak, hogy szennyezett ételt fogyaszthatnak a sportolók. A WADA azt tanácsolta, csak olyan helyeken egyenek, amelyeket a nemzetközi sportszövetségek is jóváhagytak.

A húsmentes étrend nem minden kínai sportolónak jelent problémát, az úszóktól érkezett hivatalos jelentés szerint, 196 sportolójuk 40 napja nem evett húst, de hallal és fehérjeporral tudták pótolni.

Más megoldás is született, egy sportrajongó állattenyésztő három tonna disznóhúst ajánlott fel, mert nem szerette volna, ha hiányt szenvednek az olimpikonok. Garantálta, hogy doppingszerrel nem, csak kukoricával, szójával és korpával ettet a disznóit.