Ő lehet a következő USA-kedvenc olimpián

2012.08.14. 13:46
Egy 14 éves, magyar származású úszólányt ünnepel a közönség az Egyesült Államokban. Allie Szekely augusztus 13-án közel került a 200 méteres mellúszás országos korosztály-rekordjának megdöntéséhez, június végén pedig kemény küzdelem után a 17. lett az Omahában rendezett olimpiai válogatón.

Allie Szekely jelenleg a Central Bucks Swim Team színeiben versenyez. A napokban zajló nemzeti ifjúsági bajnokságon 2:26.35-ös időt úszott kétszáz mellen, így közel került ahhoz, hogy megdöntse a korosztály rekordját, amit még a későbbi olimpiai bajnok, Amanda Beard állított fel 1996-ban, 2:25.75-ös idővel.

A fiatal lány először június 29-én vívta ki a közönség elismerését, amikor a riói olimpia válogatóján úszott Omahában. Szekely komoly harcot vívott a tőle több évvel idősebb Gisselle Kohoydával, de végül csak a 17. helyen ért be. „Ő egy harcos, elismerésre méltó, amit csinált. Hat évvel fiatalabb tőlem, de végig küzdött velem a medencében. Boldog vagyok, amiért ilyen erős ellenféllel versenyezhettem” – nyilatkozta később Kohoyda.

Allie Szekelyt a futam után hatalmas lelkesedéssel fogadta a közönség, a Montgomery News tudósítója szerint nagyobb ovációt kapott, mint Michael Phelps, vagy Ryan Lochte. A nézők aláírásokért kezdtek tolongani a kislány előtt, aki korábban sosem tapasztalt ilyen nagy érdeklődést.

A 14 éves Allie egy interjúban elmondta, tisztában van a magyar gyökereivel, de nem tud róla, hogy közelebbi rokonságban állna Székely Évával, aki az 1952-es helsinki olimpián szintén 200 méteres mellúszásban lett aranyérmes. Allie családjában többen beszélnek magyarul, és a lány Magyarországról is kapott már jókívánságokat. Úszni hét éves korában kezdett, és tíz évesen indult először versenyen. Kedvenc úszói Ryan Lochte és Rebecca Soni.