Janics: A legjobbkor jött ez a pofon

2012.05.27. 22:21
D KOS20080819013
Fotó: Koszticsák Szilárd

A duisburgi kajak-kenu világkupán a Janics, Kovács páros a legjobb idővel jutott tovább előfutamából, de a döntőben már nem állhatott rajthoz, mert a mérlegelésnél kiderült: a hajójuk tizenkét dekával könnyebb volt a megengedettnél. Emiatt automatikusan kizárták őket.

„Nem gondolhatja senki sem komolyan, hogy amiatt ment jól alattunk a hajó, mert tizenkét dekával könnyebb volt. Természetesen nem akartunk csalni. Ez egy új hajó, lemértük még itthon is, az elutazás előtt, a futam előtt kint is, minden rendben volt. Aztán valahogy tizenkét dekával könnyebb lett. Érthetetlen, mi történt, de magunkat hibáztatjuk. A legjobb időben kaptuk ezt a pofont, mert itt viszonylag keveset veszítettünk, bár nyilvánvalóan nyerni szerettünk volna. Ne is gondoljunk bele, ha az olimpián történik ugyanez, akkor milyen következményei vannak” – mondta Janics Natasa, aki Kovács Katival harmadik olimpiai aranyáért küzdene Londonban. Ehhez június közepén még egy hazai válogatót kell megnyerniük.

A döntőben a Szabó Gabriella, Csipes Tamara egység ment, és második lett. A helyzetet nehezíti, hogy Csipes Ferenc a verseny előtt kijelentette, ha Kovácsék nem meggyőző fölénnyel verik Szabóékat, akkor szétülteti őket, és a folytatásban a Csipes, Kovács duót favorizálná.

Ők tavaly Európa-bajnoki aranyat nyertek, a világbajnokságon azonban negyedikek lettek. Csipes mindhárom versenyzőnek (Szabó, Kovács, valamint a lányának, Tamarának) az edzője, Janicsnak nem, viszont egy új egység létrehozása az olimpiai bajnok páros megbontását jelentené.

„Abban bízom, hogy a magyar sportvezetés, ezen belül a kajak-kenu vezérkara lesz olyan bölcs, hogy nem hagyja az értékeit odaveszni” – utalt Csonka Gábor Csipes szándékára.

Korábban azt mondta Csonka, Csipes szereptévesztésben van, a jövő héten fog kiderülni, mennyire elszánt az edző, vagy ő is úgy gondolja, a Janics, Kovács párosnak nincs alternatívája.

Janics amúgy kétszázon simán nyert Duisburgban, nemzetközi versenyen ez volt az első győzelme szülés utáni kihagyása után.