Karakas Ungvári és Csernoviczki nyomában

2012.07.30. 16:54
Az 57 kilóban induló Karakas Hedvig nem törte meg a két napja elindított magyar dzsúdóshagyományt, Csernoviczki Évához és Ungvári Miklóshoz hasonlóan ő is olimpiai pontot szerzett ötödik helyével. A bronzmeccsen nem bírt a francia Automne Paviával.

Karakas az első fordulóban a spanyol Concepcion Bellorinnal kezdett, négy percig nem született pont, de akkor a passzívabb Bellorin csinált egy jukót,  már csak 12 másodperc volt hátra, amikor Karakas iponnal megnyerte a mérkőzést. A következő körben Rafael Silvával dzsúdozott, a világbajnoki második eldobta a magyart, először vazarira értékelték a bírók az akciót, de a videózás után kiderült, Silva szabálytalan, első szándékból lábra támadott, így leléptették a brazilt, Karakas pedig a legjobb nyolc közé jutott.

Ott Corina Caprioriut kapta, a román már kétszer is legyőzte Karakast. Az első öt percben nem bírtak egymással, mindketten mentek előre, de jól is védekeztek, értékelhető akciót egyikük sem tudott végigvinni, és még intést sem kaptak. A hosszabbításban sem csináltak pontot, így a bírók döntöttek, Karakast csak egyikük látta jobbnak, ő nem is vitatta a döntést, így a románt juttatták tovább.

A vigaszágon az orosz Irina Zablugyina következett, aki hat meccsükből már négyszer legyőzte Karakast. Zablugyina most is erősnek mutatkozott, a meccs első felében nagyon ráment a magyar dzsúdósra, de pontot nem ért egyik támadása sem. Karakas kapott egy intést, de pont nélkül ment le az öt perc.

Aranypontért mentek a hosszabbításban, Karakas néhány másodperc alatt eldöntötte a meccset, egy gyors villanás, és már földön volt Zablugyina.

„Tizenkilencre lapot húztunk, az volt az egyetlen esélyünk, hogy a hosszabbításban akcióval döntsük el a meccset. Nem volt kis dolog Héditől, hogy fordítani tudott" - mondta edzője, Illés Sándor.

„A kondimmal sosem volt gond, és most a sérülés közben is sikerült valamennyire rendben tartani, erre támaszkodhattam a hajrában. Végig jobbra dolgoztam, a végén váltottam, és már az első balos indításom majdnem megvolt, a második sikerült is" - mondta Karakas, aki sérült lábbal versenyez.

„Fáj a dobásoknál, fáj a szünetekben is, de nem foglalkozom vele, ráérek majd a verseny után. Még egy meccsre oda kell figyelnem!" - mondta a bronzmeccs előtt.

Az éremért a francia Paviával küzdött, az mérkőzés első felében a francia volt aktívabb, bár a megindított dobásait egyszer sem tudta befejezni. A bírók azonban a kísérletekre és Karakas passzívabb fellépésére jukót adtak. A magyar dzsúdós ezután már ment előre, de Pavia jól tartotta az eredményt, amikor veszélyt érzett, lemenekült a tatamiról. Az eredmény nem változott, Karakas kikapott, de ötödik helyével is olimpiai pontszerző.

"Fantasztikus számomra ez az ötödik hely, mert amikor megsérültem, még az sem volt biztos, hogy egyáltalán jöhetek az olimpiára" - jelentette ki Karakas. "Amikor legutóbb találkoztunk, ez a francia lány fél perc után eldobott, úgyhogy a mostani teljesítményem ennél sokkal jobb volt, annak elenére, hogy már nagyon éreztem a lábamat."

Illés Sándor, Karakas edzője szerint a francia Pavia megérdemelten nyert. "Ez így sikerült, a két intés jogos volt, Hedvignek egy kicsit agresszívebbnek kellett volna lennie. Végig a francia akarata érvényesült, sajnos Hedviget a sérülése is hátráltatta."