KÉZILABDA

2012.07.29. 14:36

A verseny és lebonyolítás

12 férfi és 12 női csapat vesz részt a versenyeken. Minden csapat 14-14 játékost nevezhet, így összesen 168 férfi és 168 női indulója lesz a tornának. A férfiak és a nők mezőnyét is két csoportba sorolták, ezekben körmérkőzések alapján dől el, hogy mely csapatok folytathatják szereplésüket a negyeddöntőben. A csoportokból az első négy helyezett jut tovább, és a negyeddöntőben az A-csoport elsője a B negyedikjével, az A2 a B3-mal, A3 a B2-vel és az A4 a B1-gyel találkozik. Majd jön az elődöntő, majd a bronzmeccs és a döntő. Azok az együttesek, amelyek nem jutnak negyeddöntőbe, a velük azonos helyen záró másik csoportbeli riválissal helyosztót vívnak a 9. és a 11. helyért. A torna július 28-án kezdődik és augusztus 12-én fejeződik be. Egyik nap női, majd a következőn férfi meccseket rendeznek.

A helyszín

Fotó: Anthony Charlton / AFP

Copper Box és Basketball Arena - a férfi és női csoportmérkőzéseket, valamint a női negyeddöntőket a Copper Boxban, a férfi negyeddöntőket, valamint a férfi és női elődöntőket, és a helyosztókat a Basketball Arenában rendezik.

Az olimpiai múlt

A kézilabda először 1936-ban, Berlinben szerepelt az olimpia műsorán, majd hosszú szünet után 1972-ben, Münchenben tért vissza, azóta állandóan folyamatosan a játékok része.

A magyarok

A magyarok eddig – leszámítva az 1984-es Los Angeles-i bojkottot - minden játékokon ott voltak, egy vagy két válogatottal. A férfiak legutóbb nyolc éve szerepeltek olimpián, akkor éppen lecsúszott az éremről, negyedik lett Skaliczki László csapata. A nők érték el az eddigi legjobb eredményt, a mostani férfikapitány, Mocsai Lajos vezetésével 2000-ben, Sydneyben másodikok lettek.

Magyarország-Nagy Britannia férfi kézilabda barátságos mérkőzés, a londoni Copper Box sportcsarnokban 2012. július 24-én.
Magyarország-Nagy Britannia férfi kézilabda barátságos mérkőzés, a londoni Copper Box sportcsarnokban 2012. július 24-én.
Fotó: Kollányi Péter / MTI

A csoportok

Férfiak, A csoport: Franciaország, Svédország, Izland, Nagy-Britannia, Argentína, Tunézia
B csoport: Spanyolország, Horvátország, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Dánia, Koreai Köztársaság
Nők, A csoport: Montenegró, Oroszország, Horvátország, Nagy-Britannia, Brazília, Angola
B csoport: Norvégia, Spanyolország, Dánia, Franciaország, Svédország, Koreai Köztársaság

A magyar férfiválogatott csoportmeccsei, magyar idő szerint
július 29. 22:15: Magyarország-Dánia
július 31. 12:15: Koreai Köztársaság - Magyarország
augusztus 2. 15:30: Horvátország-Magyarország
augusztus 4. 22:15: Magyarország-Spanyolország
augusztus 6. 10:30: Magyarország-Szerbia

Olimpiai bajnokaink

A sportágban még nem született magyar aranyérem.

Pekingben sem
Pekingben sem
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

A sportág legendás olimpiai alakjai

Két olyan sportoló van a világon, aki négy érmet nyert már olimpián. Az egyik a dél-koreai női válogatott játékosa, Oh Szeong-Ok, aki öt olimpián vett részt, és 1 aranyat, 2 ezüstöt, és 1 bronzot gyűjtött.

A férfiaknál az orosz Andrej Lavrov szintén öt olimpián vett részt, 3 aranyérmével a sportág egyetlen triplázója. Három aranya mellett egy bronzot nyert. Egyébként a három érmet nyerők között olyan legendás alakjai vannak a kézilabdának, mint a svéd Staffan Olsson és Magnus Wilander, az egykori orosz, majd spanyol állampolgár Talant Dusebajev és Zinajda Turcsina.

Tudta-e…

… hogy az olimpiák történetében a nőknél Dánia, Dél-Korea és Oroszország, a férfiaknál Oroszország, Jugoszlávia és Svédország a három legsikeresebb nemzet?
… hogy a kézilabdát tartják a világ legrégebbi sportjának? Találtak olyan harmadik századi bronzszobrocskát, amely a sportágat sejteti.
… hogy 1936-ban még nem csarnokban, hanem nagypályán és nyitott téren játszották az olimpiai kézilabda meccseket?

A legutóbbi világversenyek győztesei

 
 Olimpia  vb  Eb
Férfi Franciaország Franciaország Dánia
Női Norvégia Norvégia Norvégia

A sportág olimpiai éremtáblája

 
 Arany  Ezüst  Bronz  Összes
Szovjetunió 4 1 1 6
Jugoszlávia 3 1 1 5
Dánia 3 0 0 3
Dél-Korea 2 4 1 7
Horvátország 2 0 0 2
Norvégia 1 2 1 4
Németország 1 2 0 3
NDK 1 1 1 3
Oroszország 1 1 1 3
Magyarország 0 1 2 3