A férfi kézicsapat még sosem volt dobogón

2012.08.12. 09:39

A svédek ellen pénteken elveszített elődöntő után vasárnap délben a horvátok ellen javíthat a magyar férfi kézilabda-válogatott, ha nyer, akkor először végez olimpiai dobogón.

A két csapat már találkozott Londonban, augusztus 2-án simán, 26-19-re kikapott a magyar csapat. A horvátok egyik legjobbja a Veszprémben légiós Mirko Alilovic kapus volt. Az örökmérleg sem fényes: 28 találkozóból nyolcszor nyertek a magyarok, 15-ször a horvátok, öt döntetlen volt.

Amint Mocsai Lajos szövetségi kapitány jelezte: főleg a januári Európa-bajnoki összecsapás lehet jó kiinduló alap, Újvidéken 24-24-es döntetlen született. „Jól ismeri egymást a két csapat, kérdés, ki tudja meglepni a másikat. Az a legfontosabb, hogy pihenjünk , és felejtsük el mielőbb, hogy a svédek ellen magunknak köszönhettük a vereséget. Sajnos, az első félidőben nem voltunk jók, még emberelőnyben is sok gólt kaptunk, utána hiába lett szervezettebb a játékunk, kritikus szakaszban ziccereket hibáztunk, ez pedig nem fért bele" - mondta a szakvezető.

Rossz hír, hogy Császár Gábor bokasérülése alig javul, valószínűleg nem játszhat az utolsó összecsapáson. Normális esetben pár hetet kellene kihagynia, ám elképzelhető, hogy az irányító mégis megpróbálkozik majd a játékkal.

A magyarok eddig négyszer voltak olimpiai negyedikek (1936, 1980, 1988, 2004), dobogón soha sem állhattak. A horvátok 1996-ban és 2004-ben aranyérmesek voltak, míg a 2008-as pekingi  bronzmérkőzést elveszítették a spanyolokkal szemben.

A döntőben a címvédő és egyben világbajnok franciák találkoznak a magyarokat legyőző svédekkel, akik még egyszer sem nyertek olimpián, eddigi három fináléjukat (1992, 1996, 2000) elveszítették.