Kína: Blaszfémia az amerikai egyenruhabotrány

2012.07.16. 13:03
Az olimpiai játékok szellemisége ellen szól az amerikaiak felháborodása, amit a Kínában készített londoni bevonulóruhák ügye váltott ki – vélekedett a kínai Hszinhua hírügynökség hétfőn. Az állami hírügynökség szerint "az amerikai politikusok túl messzire mennek, amikor politikai ügyet csinálnak az egyenruhák ügyéből".

„Ez nacionalista hozzáállás, istenkáromlás az olimpiai eszme ellen, ami rávilágít az érintettek tudatlanságára. Az amerikai politikusok kritikája hihetetlenül képmutató" – írja a kínai hírügynökség. Bár a reakció nem hivatalos állásfoglalásként jelent meg, a lap általában a kínai kormány véleményét tükröző írásokat szokott megjelentetni.

A Hszinhua szerint kétségtelen, hogy az olimpiai csapat egyenruhája körül kialakult botrány azért robbant ki, mert az Egyesült Államokban közelednek a választások, az országban pedig nyolc százalék fölé emelkedett a munkanélküliség. A különböző munkák kiszervezése tehát igen érzékenyen érinti az amerikai választókat.

A hírügynökség kiemelte, hogy a korábbi években is külföldön készültek az egyenruhák, ám akkor senki sem emelte fel a szavát ez ellen. Mitt Romney korábban már többször ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén szigorít majd a kínai gazdasági kapcsolatokon, noha a demokraták többször is szóvá tették, hogy Romney magántőke-befektetőként részt vett amerikai munkahelyek külföldre szervezésében.

 Ruhadarab  Férfi Női (ár dollárban)
Svájci sapka 55 55
Nyakkendő/Sál 125 58
Öv 85 85
Ing 425 179
Kabát 795 598
Nadrág/Szoknya 295 498
Cipő 165 n.a.

Az olimpiai egyenruhákkal kapcsolatos botrány akkor robbant ki, amikor az ABC News megvizsgálta az amerikai olimpiai csapat egyenruháit, amikben kivétel nélkül a "Made in China" címkét találták. Harry Reid szenátor hamarosan szégyenteljesnek nevezte, hogy a csapat ruháit Kínában varrták, és azt nyilatkozta, legjobb lenne, ha elégetnék a ruhákat. A politikus felháborodásának annak ellenére adott hangot, hogy az amerikai sportolók már a pekingi olimpián is Kínában varrt ruhákban jelentek meg.