Helyzeteinkből a horvátok szereztek gólt

2012.08.02. 17:28
A magyar kézilabdásoknak nem jött ki a lépés, Horvátország simán győzött a B csoport 3. csoportmeccsén. A spanyolok és a horvátok ellen kellene javítani a továbbjutáshoz.

A dánok elleni vereség és a Dél-Korea elleni győzelem után ismét nehéz ellenfél várt a magyar kézilabda-válogatottra, a horvátok voltak az ellenfelek csütörtök délután.

A mérkőzés elején a horvátok szerezték meg a vezetést Vorit révén az első percben, a mieink három percre rá, Illyés nagy góljával egyenlítettek ki egy horvát kapufát követő lerohanás után. A másik oldalról Duvnjak villant, talpról lőtt nagy gólt, majd jó védekezéssel nem adtak lehetőséget horvátok a magyar válogatottnak és 3-1-re növelni tudták előnyüket. A horvátok magabiztos védekezésén végül Nagy talált lyukat, messziről ragasztott be egy kapufás gólt (3-2), 8 perc után ez volt az ötödik találat a meccsen. Egy horvát kapufa után a dél-koreaiak ellen jó formában játszó Zubai egyenlíthetett volna kétszer is, előbb a kapus, majd a szabálytalankodó horvát védők állították meg.

A magyarok a folytatásban is távoli lövésekkel és lerohanásokkal kerültek helyzetbe, de így sem jártak sikerrel, miközben mindkét oldalon egymást követték a kapufák.

A gólcsendet végül Vori törte meg, kétgólos előnybe kerültek a horvátok, de a magyarok részéről Császár gondoskodott arról, hogy ne tudjon jobban elszakadni az ellenfél (4-3). A következő horvát gólra megint Nagy távoli gólja volt a válasz (5-4), a folytatásban is egygólos közelségben tudott maradni a magyar csapat.

A 15. percben kerültünk először emberhátrányba, Schuchot küldték ki egy vitatható eset után, ráadásul Nagy László távoli bombája sem talált kaput. Lehetőségünk így is akadt, de Nagy megint nem talált be, míg a horvátok igen, (7-5), nem úsztuk meg kapott gól nélkül. A 17. percben először vezettek hárommal a horvátok, Mocsai Lajos ekkor kért időt, gyorsabb támadásokat és keresztmozgásokat kért.

Az időkérés után megint hibáztunk támadásban, de egy horvát szabálytalanság után mi dobhattunk hetest, hat perc után ez volt az első gólunk, miután Császár belőtte (8-6).

Emberelőnyben sem tudtunk több lehetőséget teremteni, amikor meg helyzetbe kerültünk, akkor a horvátok Veszprémben védő kapusa volt a helyén. Egy eladott labda után megint háromgólos előnybe kerültek a horvátok (10-7), amit meg is tartották a szünetig. A mieinktől Harsányi és Vadkerti gondoskodtak arról, hogy ne legyen nagyobb a különbség.

A második félidő elején megint háromgólosra növelték előnyüket a horvátok. A 33. percben pedig a meccs során először négygólos előnybe kerültek (14-10). A támadásaink továbbra sem voltak hatákonyak, ráadásul az ötgólos előny is meglett. Mocsai igyekezett gondoskodni arról (15-11), hogy ne szakadjunk le végképp. A folytatásban beállt a négygólos különbség, a horvátok védekezésére továbbra sem nagyon találtuk a receptet, távoli lövéseink pedig nem találtak kaput.

40. perc után mindössze 12 góllal álltunk, ekkor kerültünk emberelőnybe, de ebből is ők jöttek ki jobban, Duvnjak találata (18-12) után már hatgólos hátrányban volt a magyar válogatott, a biztos előnyt pedig a mérkőzés következő szakaszában is tartotta az ellenfél a tanácstalannak tűnő magyar válogatottal szemben. Horvát hetes után már hét góllal is vezettek (20-13), Mocsai Lajos időkéréssel ekkor igyekezett életet rázni a csapatba negyedórával a vége előtt.  A pontszerzés esélye ugyan elúszni látszott, de Mocsai legalább szép gólt lőtt a bal alsóba a 47. percben (20-14), majd Császár értékesített hetese után öt gólra jöttünk fel.

Ennél közelebb már nem tudtunk férkőzni, a horvátok nem engedték. Maradt az ötgólos különbség. Az 51. percben Vadkerti beállóból dobott szép gólt, aztán Perez hozhatta volna fel a csapatot, de tiszta helyzetben hibázott, a gyors ellenakcióból pedig betaláltak (23-17) a horvátok - jelenetsor jól jellemezte az egész mérkőzés képét.

Az utolsó öt percben Császár hetesével és Nagy góljával feljöttünk ötre (24-19), de emberelőnyben megint ziccert hibáztunk, a horvátok pedig büntettek, és megint hatgólosra növelték az előnyt. A végeredmény végül 26-19 lett.

A csoportban két ponttal álló magyar válogatott szombat este a spanyolokkal, majd hétfő reggel a szerbekkel találkozik. A biztos továbbjutáshoz egyiküket meg kellene verni.