Majdnem arcátlan könnyű a futása

2012.07.13. 00:55
Tíz év után futhatott újra magyar férfi négyszázas Európa-bajnoki döntőt, és a visszatérés nem is sikerülhetett volna jobban. Deák Nagy Marcell Helsinkiben ezüstérmet szerzett. Eddig korosztályos sikerei voltak, ezek után a felnőtt mezőnyben is érmes tudott lenni a 20 éves atléta. Benkő Ákos mesteredző szerint nagyon ritka, hogy két egymás utáni szezonban kimagaslót teljesítsen valaki. Bár tanítványa jó formában van, tudja, hogy még nem a londoni az ő olimpiájuk, 2016-ra készülnek.

„Szoktam mondani neki, hogy neked igazolványt kell készítened, amin az áll, hogy klasszis négyszázas vagy illetve leszel, aki tiszta eszközökkel készül, és a nagy megmérettetéseken lehet rád számítani.”

Deák Nagy Marcell
Deák Nagy Marcell
Fotó: Laszlo Balogh

Deák Nagy Marcell három nagyszerű futást mutatott a két hete Helsinkiben, az atlétika-Eb-n. Benkő Ákos mesteredző ugyan nem tudott elutazni vele, itthonról, e-mailekkel és telefonon segítette tanítványát. Előzetesen 15 futót feltérképezett, hogy mik az erősségeik, mik az extremitásuk, milyen beosztással futják a 400-at. Tudta, kinek van kicsúszott eredménye, kinek van javuló formája, ki kezdi túl gyorsan. Ezeket a futamok előtt el is küldte Deák Nagynak, és ha neki volt valami felvetése, azt telefonon még este megbeszélték. Benkő szerint az az egyik nagy erőssége futójának, hogy jól kontrollálja az eseményeket, és az adott futásra felépített technikai-taktikai feladatokban semmi nem befolyásolja. „Például az első futás előtt írtam neki, hogy 220-nál tájékozódj, hogyan állsz, mert ott már 3-4 között kell lenned, aztán 320-tól stabilizáld a továbbjutó poziciód! Amikor láttam,hogy az említett pontokhoz ér és kis fejmozdulatokkal tájékozódik, csak mosolyogtam."

A mester elárulta, azért az el nem végzett munka okozott némi szorongást. „Az volt az aggodalom oka, hogy két problémás időszakunk is volt. A téli felkészülés nem sikerült igazán, az atlétikai sátor minősége nem tette lehetővé a rendes edzéseket. A hatból két pálya volt futható, de miután Kovács Zoltán, válogatott 400-as klubtársa és a 100-as bajnok Karlik Dániel éppen Marci mellett sérültek meg, Marci félt a nagysebességű futásoktól. Én meg nem mondhatom egy olyan sportolónak, akiben három olimpiai szereplés lehetősége is megvan, hogy kockáztasson. Az egész karrierjét tönkreteheti egy sérülés.”

Ezután Bécsbe jártak ki egy-egy másfél órát igénybe vevő gyorsasági edzésre. Deák Nagy a szövetség málagai edzőtáborba nem utazott el, mert az ottani körülményeket nem találták méltónak az olimpiai felkészüléshez, ezért edzőjével Barcelonát választották, ahol ideális körülmények között készülhetett a 400-as futó.

De később is jelentkezett némi probléma: „A kiemelt tempógyorsasági edzéseket nem minden esetben tudta elvégezni. Nem tudtuk pontosan, hogy mi volt az oka. Az egészségügyi kontroll rendben volt, valószínűbb, hogy motivációs gondok lehettek. Az edzésmunka alapján Marci már jobban futott (46,34) a vártnál a főiskolás országos bajnokságon a Szent István Egyetem színeiben. Érdekes anomália volt, kondicionálisan és technikailag is rendben volt a futás” - mondta Benkő.

Deák Nagy tavasszal Moszkvában és Ostravában versenyzett, de ott nem futott jól, és ez nem elsősorban az időre vonatkozik. - 46,74-et és 47,21-et ment. A mester szerint nem is várható el, hogy a valóban szenzációs egyéni csúcsa (45,42) körüli időt teljesítse lépten-nyomon. „Aki naturális eszközökkel készül, az csak hosszú, jól felépített programmal tudja a teljesítőképessége csúcsát eléni. Marci nagyon érzékeny műszer, csak finoman szabad, szinte patikamérleggel adagolni a terhelést, tisztelnünk kell a sajátos szervezetet és alkalmazkodnunk kell hozzá.”

A magyar bajnokság után kevésnek tűnt az idő az Eb-ig, de sikerült még a futógyorsaságát és tempóállóképességet fejleszteniük.

Benkő Ákos testnevelő tanár, mesteredző és Gyulai Márton, az atlétikai szövetség főtitkára
Benkő Ákos testnevelő tanár, mesteredző és Gyulai Márton, az atlétikai szövetség főtitkára
Fotó: Doba István / MOB

A mesteredző tudta, hogy az elődöntő a legfontosabb futás, akkor nem elég csak döntőt érően futni, azért is kell küzdeni, hogy majd a döntőben optimális pályára kerüljön. Mert a középső pályákon lehet igazán kontrollálni a vetélytársakat, ezért is volt fontos, hogy második idővel ment tovább. Deák Nagy a döntőt is jól felépítette, szenzációsan futott, biztosan lett második.

Benkő arra felhívta a figyelmet, hogy a végül az Eb-t megnyerő cseh Maslák nagyon erősen kezd, nem szabad elmenni vele. Csak a saját ritmusát lehet futnia, abból marad erő a hajrára is.

A Gödöllői EAC atlétája a döntő előtt is felhívta edzőjét, de akkor meglepő módon semmi tanácsot nem kért. A mester érezte, arra lehet szüksége, hogy tőle is hallja, jó állapotban van, bízzon magában. „Eddig is remekül megoldotta a feladatot, és a mondat végszava a csoportotban megszokott „akkor is szeretünk, ha hasraesel" volt. E két mondat után a még arról beszélgettünk, hogy majd lemegyünk a Tiszára, vezetheti motorcsónakomat, és horgászhat.  A versenyről többet nem is beszéltünk. Feszültséget éreztem a szavaiban, de elszántságot és egészséges önbizalmat is."

K EPA20120630014
Fotó: Kimmo Brandt

Deák Nagy sikereit a jól felépített taktikának is köszönheti. „Az első 60 méteren megkeresi a tempót, amivel végig tudja futni a hosszú egyenest, mikor odaér, már sem fékeznie, sem rátenni a sebességre nem szabad. 80 és 240 méter között könnyedén utazik, a második kanyar elvileg csökkentené a sebességet, de tudatosan kicsit rálép a kanyarra, ezzel fenntartja a tempót. 280-tól szokott megindulni, és aki többször látta futni, innen már nem aggódik. 310-320-nál pedig már olyan lendületben van, hogy nem sok ellenfelének van esélye vele szemben. Egy fáradó versenyző mellett a célegyenesben lendületesen elmenni szinte lelki fegyver. Ez is része a sikeres taktikának“ - mondta Benkő.

Ezt kellő fegyelmezettség nélkül nem lehet megcsinálni, de ez Deák Nagy egyik erénye, az aktuális kondícionális képességének megfelelően többnyire megtalálja a leggazdaságosabb futótaktikát, többféle 400-at tud, ahogy ezt az Eb-n is megmutatta. „Majdnem arcátlan könnyű futás az, amit csinál, nem is szabad változtatni a saját stílusán” - fogalmazott Benkő.

Egymást követő évben nem megy

A mester 51 évre visszamenőleg tanulmányozta tanítványai eredményeit, és úgy találta, a rendkívűl sikeres évet nem követte hasonló. Az Eb-ezüstérmes azonban ebben is kivétel lett, de Benkő tudja, nem várható, hogy ez évről-évre így lesz. „Muszáj  tudomásul venni, hogy nem lehet mindig előrelépni, törvényszerű a megpihenni a hegyre való felmenetben. Éppen ezért jövőre csak az U23-as Eb lesz kiemelt feladat.”

Az Európa-bajnokság után egy-két napot pihent Deák Nagy, de már újra kemény edzéseket végez. Az olimpiára az U23-as ob-n próbálják meg a versenyeket szimulálni, ebben klubtársai segíteni fognak. Így remélhetőleg a kétnapos hazai terheléssel pótolható az utazásokkal járó külföldi verseny.

Hol tartanak a világ négyszázasai?

Deák Nagy Marcell, ha egyéni legjobb idejét vesszük, a hatodik lehetett volna a tavalyi tegui atlétikai-világbajnokságon, persze ez csak elmélet, mert minden verseny más és más, és egy döntőhőz három jó futás kell. A 400 méter legnagyobb favoritja az olimpián is LaShawn Merritt lehet, bár a vb-n kikapott a szintén még csak 20 éves Kirani Jamestől. A grenadait Deák Nagy is jól ismeri, mögötte lett második a junior-vb-n. Európában a belga Borlée fivérek számítanak most a legjobbnak, 45 másodperc alatti időket  tudnak, az Eb-t az olimpia miatt hagyták ki. Kévin Teguban harmadik, Jonathan ötödik lett.

A 400 világcsúcsát Michael Johnson tartja 43,18-cal, még 1999-ben, Sevillában futotta, azóta csak ketten kerültek 44 másodperc alá. Az egyik a már említett Merritt. A másik, Jeremy Wariner sérülés óta nincs igazán formában, csak váltóban jutott ki 2004 olimpiai bajnoka. Merritt idén 44,12-t is futott, a listán utána következők három tizednél is többel gyengébbek. Deák Nagy idei, Eb-n futott legjobbjával nincs az első harminc között, de egyöntetű vélemény volt, hogy Helsinkiben nem voltak ideálisak a körülmények. A győztes Maslákról mondták, hogy optimális viszonyok között, három tizeddel is kevesebb lehetett volna ugyanaz a futása..

„Az olimpián csak tisztességes futásban és tisztességes időeredményben gondolkodhatunk, Egyéni csúcs körüli idő a középdöntőre jó lehet, a döntőbe jutni szinte kizárt.” A mesteredző elmondta, nem is Londonra készülnek igazán: „Négy év múlva 44 másodperccel kezdődő időre is képes lehet, azzal meg neki lehet menni a gyógyszergyáraknak is!" – mondja Benkő a doppingoló futókra utalva.

„Tisztelem a bonyolultságát a szervezetnek, ezért mindig nagyon apró lépéssekkel haladunk, még nem vagyunk ott az edzésmunkával, ameddig eljuthatunk. Vallom, a munkát kell jól elvégezni, de az is nagyon fontos, hogy a környezetében is minden rendben egyen, a tanulásban, a magánéletében. Lelki kiegyensúlyozottság nélkül nem lehet eredményesen dolgozni. Marci egy istenadta tehetség. Igen érzékeny, de rendkívül értékes izomzattal, szenzációs versenyzői képességekkel. A vele való munkában az a szakmai nehézség, meg a szépség is, hogy egy abszolút nem kategórizálható, rendkívüli egyéniségre kell egy jól passzoló öltönyt szabni. Eddig ez az öltöny igen jól áll neki."