Csak optikai csalódás a sok üres szék

2012.07.31. 17:40

Az olimpiai szervezőbizottság (LOCOG) kedden közzétette a játékok első három napjának látogatottsági adatait. A nézőszámon szombaton és vasárnap értelemszerűen sokat dobtak a kerékpárosversenyek, amiket bárki ingyen nézhet meg a helyszínen: a szombati férfi országúti kerékpáros versenyre 500 ezren, míg a vasárnap rendezett női versenyre 300 ezren látogattak ki. A szombati napon így összesen 856 ezren, vasárnap pedig 900 ezren tekintették meg a helyszínen az olimpiát, de még hétfőn is 370 ezer néző látogatott ki az eseményekre.

A kapacitás-kihasználtság sem volt olyan rossz, mint ahogy a hírekből sejteni lehetett: szombaton 86, vasárnap 92, hétfőn pedig 88 százaléka telt meg a férőhelyeknek. Az adatok kissé meglepőek, mert az elmúlt napokban a szervezőknek éppen az okozta a legnagyobb fejfájást, hogy bizonyos versenyszámokon feltűnően foghíjasak voltak a lelátók. Ez jelentős bevételkiesést ugyan nem okozott (az üres helyek nagy része a nemzeti olimpiai bizottságok és sport szervezetek képviselőinek volt fenntartva), de a közvetítésekben nem mutatott túl jól a rengeteg üres szék. Ez kiváltotta azoknak a nézőknek a haragját is, akik a telt ház miatt nem tudtak jegyet szerezni egy-egy eseményre, majd a tévé előtt ülve azt látták, hogy a stadion tele van üres helyekkel.

A szervezők átmenetileg toborzott nézőkkel orvosolták a problémát, a vasárnap esti kosárlabdameccseken például a Londonba rendelt katonákkal töltötték fel az üres székeket. Kedden aztán bejelentették, hogy az üres helyek feltöltése érdekében minden nap végén egyeztetni fognak az említett szervezetekkel, hogy a nekik kiosztott jegyek közül várhatóan mennyit nem fognak felhasználni a következő napon, az így felszabaduló jegyeket pedig éjféltől újraértékesítik az interneten. A hírek szerint az újraértékesített jegyek ára 10 dollárnál (2270 forint) fog kezdődni, ami nagyon olcsónak számít, mert eredetileg az olimpiára kapható legolcsóbb jegyek 32 dollárba kerültek (7270 forint). A sorban állás elkerülése érdekében a szervezők úgy tervezik, hogy az így megvásárolt jegyeket a nézők otthon is kinyomtathatják majd.