Megint Amerikának nyert aranyat az evezős

2012.08.02. 19:53 Módosítva: 2012.08.02. 21:14
Férfi kétpárban a világbajnok új-zélandiak, a férfi könnyűsúlyú négyesek között a dél-afrikaiak, női nyolcasban vb-győztes amerikaiak nyertek aranyat az olimpia evezősversenyében. A címét a kanadaiak és a hollandok előtt megvédő nyolcas 6:10.59 perc alatt húzta le a kétezer métert, a második beülőben ismét ott volt Susan Francia.
133510619
Fotó: Harry How

A magyar származású Francia Zsuzsa 1982 november 8-án született Szegeden, a család 1985-ben távozott az Egyesült Államokba, kutató édesanyját állás várta. Zsuzsa, aki a mai napig tökéletesen beszél magyarul, a pennsylvaniai Ablingtonban nőtt fel, 2004-ben végzett a helyi egyetemen, kriminológiát és szociológiát tanult, jelenleg New Jerseyben, Princetonban él.

2001-ben, az egyetemen kezdett el evezni, egyéniben hazai és nemzetközi sikerei is voltak, de legnagyobb eredményei a nyolcassal jöttek, kétszer ült a világkupagyőztes hajóban, négyszeres világbajnok. Pályafutásának csúcsa a pekingi, és most már a londoni olimpia, mindkettőn aranyat nyert az Egyesült Államok nyolcasával.

Büszke magyarságára, Kisújszállás díszpolgára , a keresztanyja Budapesten él, de magyar színekben esélytelen volt az evezőskarrierre, Magyarországon ugyanis összesen nincs nyolc jó evezős, ő pedig az USA-nyolcas fontos láncszeme.

„Mivel én magyar vagyok, amire büszke vagyok, természetesen megfordult a fejemben, hogy magyar színekben versenyzek majd, de ennek sajnos nincs realitása, és korábban sem volt. Kint jobbak a körülmények, jobbak a partnerek, egy versenyző pedig egoista. Így csak egy szép gondolat lehetett” – mondta az Indexnek még tavaly ősszel.

Kriminológus, Londonban és Oxfordban is volt gyakorlaton. A bűnözők személyiségrajzai jobban foglalkoztatják, mint maguk a bűncselekmények.

119938473
Fotó: Mike Coppola

A 187 centis Francia úgy készült, hogy a londoni lesz az utolsó olimpiája. „Mindenem fáj már, elsősorban a derekam. A klasszikus evezős sérülés, a bordatörés sem került el. A bordákat az összerándult izomcsomók repesztik el, amikor a bordák közé szorulnak. Aki valaha evezett, szinte évente átesett ezen. Nem akarom megvárni, amíg tolószékben megyek valahová”.

Bármit ehet, ha hatezer kalóriát visz be naponta a szervezetébe, akkor sem hízik. Az átlagedzése így néz ki: reggel, éhgyomorra húsz kilométer evezés, délben konditerem, negyvenkilós súlyzókkal egy órán át. Délután pedig jöhetnek az időre teljesített két kilométeres résztávok.

133510620
Fotó: Harry How

Az ESPN különszámába is bekerült. A magazin fotósa csak sóhajtott egyet, hogy milyen jól együttműködött az egyik sportolóval, aki levetette ruháit. „Európai vagyok, értettem a célzást, nem kellett unszolni. Csak meg akartam mutatni, hogy az izmok is lehetnek szexisek. Jó visszhangja volt, a szövetség örült neki, mert legalább foglalkoztak velünk, egyedül az edzőm nem csattant ki a boldogságtól, mert nem szereti a magamutogatást, mert megbomolhat tőle a csapatszellem.”