Nyolc év után veszik el olimpiai aranyát

2012.08.09. 22:48

Nyolc év után hivatalosan is megfosztják pénteken az amerikai kerékpáros Tyler Hamiltont olimpia bajnoki címétől, mert bebizonyították, hogy doppingolt az athéni olimpián. Hamilton egyszer már visszadta és visszaszerezte az eltelt időben az érmet.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szinte a végsőkig kivárt az aranyérem elvételével, a szabályok szerint nyolc évre visszamenőleg van erre joga. Hamilton ügyében arra vártak, hogy az amerikai doppingellenes ügynökség vagy kerékpárosok és edzők valljanak még rá. Nem tették, az aktákat lezárták.

Hamilton a 2004-es játékok időfutamát nyerte meg, az orosz Vjacseszlav Jekimov és az amerikai Bobby Julich előtt. A győzelme után azonban kihirdették, hogy vértranszfúzióval doppingolt. Az érmet mégsem vették el tőle akkor, mert nem tudták megismételni a teszteket, számos konspirációs teóriának is teret adva, így nem hozott pozitív eredményt a B-próba. Állítólag az athéni labor hibázott, túlfagyasztotta a vérmintát, ami alkalmatlanná tette a vizsgálatokra.

Az oroszok a nemzetközi Sportdöntőbíróságon támadták meg a döntést, de elutasították az óvásukat, Hamilton olimpiai bajnoknak tekinthette magát. Bár az is ellene szólt, hogy az olimpia után egy hónappal a Vuelta Espangán is megbukott vérdoppinggal. Ezért később el is tiltották két évre, de az olimpiai arany az övé maradt.

Hamilton visszatért az eltiltás után, de ő is a doppingdoktor Fuentesszel került kapcsolatba, és 2009-ben már nyolcéves eltiltást kapott. Tavaly azonban beismerő vallomást tett, és elismerte, hogy tiltott eszközökhöz nyúlt. Idén levelet is írt a NOB-nak, amelyben hozzájárult ahhoz, hogy töröljék a nevét a hivatalos eredménylistából. Állítólag már az aranyérmet is visszaküldte.