Pattantyús is olimpiai kvótás asztaliteniszben

2012.04.15. 18:44

Pattantyús Ádám - megragadva az utolsó lehetőséget - kvótát szerzett a londoni olimpiára az asztaliteniszezők európai selejtezőjén, Luxembourgban.

Az osztrák Stockerau csapatában légióskodó, 33 éves játékos a török színekben versenyző Bora Vanggal csapott össze vasárnap, a zárónapi 16-os tábla bronzmérkőzésén, nagy csatában, 4-2-re győzve kiharcolta az utolsó, még elérhető indulási jogot.

A világranglistán 133. Pattantyús végig remek teljesítményt nyújtott a szerdán kezdődött versenyen, több bravúrgyőzelmet is aratott, így megérdemelten csatlakozott a már szombaton kvótához jutott Zwickl Dánielhez. Mindketten először indulhatnak majd olimpián.

Pattantyús pénteken és szombaton is bekerült csoportja fináléjába, az utolsó meccsen azonban mindkétszer vereséget szenvedett. A zárónapon az ukrán Jaroszlav Zmudenko legyőzése után a szerb Zolt Peténél is jobb volt, majd következett az az orosz Kirill Szkacskov, akit szombaton 4-2-re legyőzött. A mostani azonban egy teljesen másik mérkőzés volt, a világranglistán 133. magyar nem bírt jóval esélyesebb ellenfelével, aki a 45. a rangsorban. A győzelmet, így a londoni kvótát is Szkacskov szerezte meg.

"Mondták a rajt előtt, hogy nem számíthatok könnyű tornára, de hogy ilyen nehéz lesz, azt nem gondoltam volna - nyilatkozott az MTI-nek Pattantyús. - Iszonyúan kemény volt napról napra újrakezdeni, ahogy telt az idő, egyre jobban éreztem, hogy itt fáj, ott fáj, de szerencsére a masszőrünk minden este rendbe rakott. Többször is az utolsó meccsen buktam el, de emiatt nem keseregtem, mert tudtam, hogy nem adják könnyen a kvótát. Hihetetlen, hogy végül sikerült megszereznem, köszönöm mindenkinek, aki otthonról bíztatott. Elmondhatatlan érzés, hogy ott lehetek Londonban, bevallom, a győztes meccs után percekig sírtam a boldogságtól."

A luxembourgi versenyen a férfiaknál és a nőknél is összesen 11-11 indulási jog talált gazdára a nyári játékokra. Magyar részről Pattantyúson Zwickl Dániel csatlakozott a már korábban kvótát szerzett Tóth Krisztinához és Póta Georginához.

Eredmények

Férfiak:

A legjobb kettő közé jutásért:
Kirill Szakcskov (orosz)-Pattantyús Ádám 4-0 - Szkacskov kvótát szerzett

A négy közé jutásért:
Pattantyús-Zolt Pete (szerb) 4-2