Tudja, hol tart majd tornaórát Gyurta?

2012.09.21. 18:53

Iskolai tornatermeket és sportpályákat neveznek el a londoni olimpia magyar érmeseiről - jelentette be Balogh Gábor sportügyekért felelős miniszterelnöki tanácsadó, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke.

A magyar diáksport napja alkalmából tartott sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló XI. kerületi Petőfi Sándor Általános Iskola és Szakközépiskola tornatermét például Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozóról, az intézmény egykori tanulójáról nevezték el.

Az iskolákat az olimpikonok választják ki, egyúttal vállalják, hogy évente egyszer ellátogatnak oda, és a diákoknak testnevelésórát tartanak.

Pars Krisztián kalapácsvető a szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskolát, míg Gyurta Dániel úszó a III. kerületi Veres Péter Gimnáziumot választotta. A közeljövőben ezeket az iskolákat az érintett sportolókkal, állami vezetőkkel és a kampány szponzoraival felkeresik, és remélik, hogy támogatások révén ezen tornatermek felújítására is lesz majd lehetőség.

Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: azt szeretné, hogy egyre kevesebben legyenek "felmentve tornából", élvezzék a mozgást, és higgyék el, hogy azáltal nemcsak egészségesebbek lesznek, hanem személyiségüket is jelentősen fejleszti. Kiemelte: a sport a nevelés fontos része, a gyermekek megtanulják, milyen a közösségi élet, a csapatmunka, a sportszerű, tisztességes küzdelem.

A Magyar Diáksport Szövetség első alkalommal 2004-ben kezdeményezte, hogy legyen külön napja a diáksportnak, és ekkor szervezzenek helyi versenyeket, sportrendezvényeket. 2008 óta szeptember harmadik péntekén rendezik meg a diáksportnapot.

Idén 2012 iskolában 2012 métert futottak le a diákok. A program keretében mintegy 30 ezer diák 120 perces mozgással készült fel az idei tanévre.