Van még lehetőségünk birkózó olimpiai kvótára

2012.04.23. 14:37

A szakvezetők előzetesen többet reméltek, végül - a szabadfogású 120 kilós Ligeti Dániel révén - csak egy olimpiai kvótát sikerült szereznie a hétvégén rendezett szófiai kvalifikációs versenyen a magyar birkózócsapatnak.

A válogatottnak még két lehetősége van, hogy gyarapítsa jelenleg meglévő négy indulási jogát.
A némileg csalódást keltő eredmények ellenére inkább elszántság tapasztalható mindhárom szakágnál, mintsem aggódás. Ezt jelzi, hogy a kötöttfogásúaknál eredetileg a most hétvégi, kínai versenyt kihagyta volna a 74 kilós Bácsi Péter, a szakvezetéssel egyetértésben azonban úgy döntött, hogy ismét vállalja a rendkívül megterhelő, hét-nyolc kilós fogyást.

"Kicsit furcsán érzem magam, mert egyrészt most egyetlen kvótát sem szereztünk, másrészt viszont jó formát mutattak a versenyzőink - mondta az MTI-nek Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya. - Ezért is döntöttünk úgy, hogy nem szalaszthatunk el egyetlen lehetőséget sem, és akármilyen megterhelő is ez a háromhetes versenysorozat, a legjobbjaink nem hagyhatnak ki egyetlen állomást sem."

A szakágban így továbbra is úgy áll a helyzet, hogy többek között éppen abban a három súlycsoportban - Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (74) és Kiss Balázs (96) - nincs még meg a kvóta, melyekben a legreálisabb esély lenne Londonban olimpiai érmet nyerni. Lőrincz ugyanis 2006-ban, Bácsi 2008-ban Európa-, Kiss pedig 2009-ben világbajnokságot nyert.

"A kvótákat illetően annyiban szerencsés a helyzet, hogy abszolút reális esélyünk van gyarapítani a meglévő kettőt. Viszont úgy látom, a saját magukkal szemben támasztott elvárás, a kötelező kijutás miatt rájuk nehezedő terhet nem bírták el most a fiúk, ezért hibáztak mindannyian Szófiában, és ez nem fér bele. Most a fejekben kell rendet tenni, akkor nem lesz baj. Megyünk tovább amíg meg nem szerezzük a kvótákat" - mondta elszántan Struhács, hozzátéve, hogy a legjobbaktól eltérően a 60 kilós Kozák István fiatal kora miatt még nem élete lehetőségeként látja Londont, így végig felszabadultan birkózott, ennek köszönhetően pedig az elődöntőig menetelt, s ott is szoros meccsen kapott ki a kvótáért.

A kötöttfogásúaknál Módos Péter (55) és Deák Bárdos Mihály (120) már a tavaly szeptemberi, isztambuli vb-n kvótát szerzett.

A szabadfogásúaknál Ligeti folytatta idei remeklését, az Eb-ezüstérme után Szófiában is megmutatta, hogy 22 éves kora ellenére már felveszi a versenyt a felnőttekkel, s ellenállhatatlan birkózással - mindössze egyetlen pontot tudtak rajta csinálni - váltotta meg londoni repülőjegyét.
Gulyás István szakvezető, akinek saját bevallása szerint nagy kő esett le a szívéről az első kvóta megszerzésével, arról számolt be, hogy Kiss Gergely (96) és Wöller Gergő (66) is meggyógyult, mindketten láztalanok, így ők is utaznak Kínába. Veréb Istvánról pedig (84) - aki a kontinensviadalon összeszedett sérülése miatt hagyta ki a szófiai versenyt - hétfőn, vagy közvetlenül a keddi kiutazás előtt döntenek.

A kapitány elmondása szerint Hatos Gábor (74) londoni részvételében szinte egészen biztos, mert kiváló formában van, s most is csak balszerencséje volt, miután az elődöntőben összeakadt a sportág legendás alakjával, a hat év után visszatért orosz Adam Szajtyijevvel.

A szövetségi kapitány azt is elmondta, hogy Kínába a két alsó súlycsoportban nem indítják el Molnár Róbertet (55) és Molnár Józsefet (60).

A nőknél Wöller Ákos edző Szófiában eredetileg nem várt kvótát, mégis csalódott volt, elsősorban Barka Emese (55) teljesítménye miatt. "Rendkívül kedvező sorsolást kapott, ilyen nem mindig adódik, akár kvótát is szerezhetett volna, de nem tudta kihasználni, sőt, az első meccsén kikapott. Szörnyen birkózott, mindenbe belekezdett és semmit nem csinált végig" - mondta Wöller, aki hozzátette, másik két versenyzője, Dénes Mercédesz (48) és Godó Kitti (72) azt hozta, amit tud, de figyelembe véve a sorsolást, egyiknek sem volt reális esélye a kvótaszerzésre, azonban akit lehetett, azt legyőztek.

Kínába elmondása szerint nem a most szerepelt legjobbak mennek annak reményében, hogy ők majd kipihenten várják a kvótaszerzésre legjobb esélyt kínáló, jövő hétvégén Helsinkiben esedékes utolsó kvalifikációs versenyt. Ennek nyomán 48 kilóban nem lesz magyar, míg 55 kilóban Szabó Emese, 72-ben pedig Németh Zsanett indul.

Kínában kötött- és szabadfogásban súlycsoportonként három-három, a nőknél pedig két kvótát osztanak ki, majd az utolsó, helsinki viadalon, minden szakág minden kategóriájában két-két indulási jog talál gazdára.