Láthattuk, mit jelent a Nagy László-faktor

2012.08.08. 19:44

Nagy László kilenc góllal vette ki a részét Izland 34-33-as legyőzéséből. A védekezés egységét, a blokkokat, az olimpia szervezőinek sutasága miatt képtelenség kimutatni, nem mérik ugyanis, sokkal szegényebb a statisztika, mint egy Európa-bajnokságon.

Sokszor szóba került, hogy mennyit hozhat Nagy a csapatnak, éremesélyessé válik-e vele? Mocsai Lajos szövetségi kapitány nagyon visszafogott volt az egész olimpia alatt, és most már látszik, miért. Úgy készítette fel ugyanis a csapatot, hogy a szerbek ellen valamint a negyeddöntőben legyen kirobbanó formában. Sem a súlyos spanyol, sem a súlyos horvát vereség nem számít, legalábbis átértékelődik egy ilyen drámai meccs után.

Nagy László a hosszabbítás hét góljából ötöt vállalt: az egyik fontosnál, amikor 13 méterről emelkedett fel, és lőtte ki a jobb felsőt. Közben hibázott is, mert 18 lövéséből csak a fele ment a kapuba, de a sokszoros „money time”-ban volt vezér.

Egy ilyen vezéregyéniségre Izland sem készülhetett fel, mert nem látták őt sem a világbajnoki meccsen, sem a szintén egyértelműen elveszített Európa-bajnokin. A képességeit persze ismerték, de hogy ilyen átütő legyen, arra nem is gondolhattak.

Fazekas Nándor 40 százalékkal védett, a rendes játékidő utolsó pillanatában megfogott heteséről pedig még Gary Lineker is ódákat zengett. Azzal tartotta életben Magyarországot, abból lett Lékai hosszabbítást érő gólja, hogy Nagy onthassa a gólokat.

Itt tartunk: csapatmunka. Nagy László érkezésével nem bomlott meg a csapategység, inkább csak erősebb lett.

A spanyolok eközben hasonlóan drámai meccsen, az utolsó másodpercben lőtt francia góllal kiestek. (23-22) Accambray összeszedett egy kipattanót, és Stebrik kapujába vágta.

Nagy Lászlót az utolsó pillanatban szerezte meg és vissza Magyarország – a spanyoloktól is megkapta az állampolgárságot, amit nem vett át -, úgy tűnik, nem volt rossz döntés. (Az őszinte szavak hiánya miatt volt bennünk hiányérzet, ezt meg kell ugyanakkor jegyezni.)

A magyar férfi kézilabdának nincs még olimpiai érme, most meglehet. Mocsainak 1988-ban a negyedik hely jött össze, most feljebb léphet.