Birkózás: Lőrincznek két meccset kell nyerni a kvótához

2012.05.05. 15:00

A 84 kilós Lőrincz Viktor győzelemmel kezdett, a 60 kg-os Kozák István viszont kikapott a birkózók Helsinkiben zajló utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, melynek szombati napján két kötöttfogású súlycsoportban van magyar induló.

Lőrincz a 19 éves üzbég Ruszlan Kamilovot, az idei Ázsia-bajnokság bronzérmesét győzte le három menetben a nyolcaddöntőben, azaz még két meccset kell nyernie az ötkarikás kvótához, ami csak a döntőbe jutásért jár. A következő mérkőzés rendkívül nehéznek ígérkezik, mert vagy az olasz olimpiai bajnok, Andrea Minguzzi, vagy a svédek világbajnoka, Ara Abrahamian vár Lőrinczre.

Az előző két selejtezős viadalon a kvótáért vívott mérkőzésen alulmaradt Kozák ezúttal már a legjobb 16 között kikapott: a 2009-es vb-ezüstérmes üzbég Dilsod Aripov győzte le őt két menetben.

A magyar birkózósportnak eddig hét londoni kvótája van: a kötöttfogásúaknál Módos Péter (55), Lőrincz Tamás (66), Bácsi Péter (74) és Deák Bárdos Mihály (120), a szabadfogásúaknál Hatos Gábor (74) és Ligeti Dániel (120), a nőknél pedig Sastin Marianna (63) biztosította részvételét az olimpiára.

A birkózóknak a helsinki verseny az utolsó lehetőség a kvóta megszerzésére. Vasárnap a magyarok közül a kötöttfogású Kiss Balázs (96), valamint három női versenyző, Dénes Mercédesz (48), Barka Emese (55) és Godó Kitti próbálja meg kivívni az indulási jogot.