Pistorius megtört ember, öngyilkos lehet

2013.03.12. 11:52 Módosítva: 2013.03.12. 11:56

A barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius ügyvédjei el akarják érni, hogy a bíróság enyhítsen az óvadéki feltételeken. Vissza akarják szerezni Pistorius útlevelét. Barátja a futó öngyilkosságától tart.

„Beszéltem vele, egy megtört ember, és azt hiszem, nem megyek messzire azzal, ha azt mondom, hogy az öngyilkosság küszöbén lehet. Ez az, ami nagyon aggaszt. A hangjában semmi magabiztosság sincs, olyan embernek tűnik, aki egyre csak ugyanazt a kört járja, és nem tudja, hova tart" – mondta Mike Azzie, egyike azoknak, akik nagyon közel állnak Pistoriushoz.

A családja ugyanakkor közleményben cáfolta, hogy az atléta az öngyilkosság gondolatával foglalkozna: „mély gyászban van, de a tragikus körülmények ellenére nem lesz öngyilkos. Oscar összetört, de hiszi, hogy vannak még célok az életében, és ezért fog dolgozni" - fogalmazott nagybátyja.

Az amputált lábú futót 1 millió randos (25 millió forint) óvadékért helyezték szabadlábra, úti okmányait elvették és megtiltották, hogy visszatérjen házába, ahol a gyilkosság történt. Az ügyvédek szerint nem áll fenn a szökés veszélye, ezért visszakérik védencük útlevelét. Vitatják a  Pistoriuson elvégzett alkohol- és drogtesztek jogosságát, és szerintük az is eltúlzott, hogy hetente kétszer kell a rendőrökkel találkoznia a sprinternek.

Pistorius február 14-én saját házában több lövéssel ölte meg barátnőjét, állítása szerint azért, mert azt hitte, betörő van a lakásában. A vád álláspontja szerint viszont az atléta szándékosan ölt.