Nem idegesített, hogy vezet a Cambridge

2013.03.26. 11:54

Novák Mariann az Oxford–Cambridge-evezősverseny (Boat Race) történetének első magyar indulója és győztese lett vasárnap. Az oxfordi egyetemi válogatottat erősítő evezős az ünneplés után a tanulmányaira koncentrál, de egy életre szóló élményt szerzett.

A rajt után a Cambrige szerzett vezetést az erős szélben rendezett futamon, de Novákék bíztak abban, hogy csak átmeneti a hátrányuk a kétezer méteres pályán: „Arra nem számítottunk, hogy ennyire lassan fogjuk majd be őket, de nem váltunk idegessé, tartottuk őket, és a stabil utazótempóval fokozatosan jöttünk fel, majd ezer méter körül szólt a kormányos, és egy iramváltással be is fogtuk, majd megelőztük őket."

A két nyolcas versenye előtt az egyetemek könnyűsúlyú és tartaléknyolcasa is versenyzett, mindkét futamot az Oxford nyerte, de Novákék próbálták függetleníteni magukat ettől. „Nehéz helyzet volt egy kicsit, mert a saját futamunkra kellett koncentrálni, de azért érdekelt, hogy a velünk együtt készülő tartaléknyolcas mit csinált. Jó érzés volt látni, hogy nyertek, de egy kicsit idegesek is lettünk, hogy most nekünk is ezt kell hozni."

Egy kis izgulásra emellett is volt ok: mikor Novákék megkezdték a vízen a bemelegítést, kiderült, hogy a kormányos fejmikrofonját, a hajóban elhelyezett hangszórókat és csapásszámmérőt működtető akkumulátor lemerült. Félő volt, hogy így majd nem hallják az utasításokat a futam közben, ezért visszafordultak. Az akkumulátort kicserélték, és végül maradt arra is idejük, hogy megszokott rutin szerint melegítsenek be.

„Különös rituálénk nem volt a verseny előtt, korán együtt reggeliztünk, és negyed kilenckor már a vízen voltunk, ismerkedtünk a pályával. Fontos volt, hogy ne macskásodjunk el, és ez az edzés kicsit a feszültség levezetésére is szolgált. A futam előtt az edzőnknek mindenkihez volt egy-két jó szava, mindenkiről elmondta, hogy milyen képességei miatt örül, hogy bekerült a csapatba."

cache acd3327e4b497d77f9c7945010717234
Fotó: Boatrace.org

„A győzelemért egy címerszerű fatábla járt, amire felszegecselték az egyetem nevét, és mindenki kapott névre szóló érmet is. Ami azonban a leginkább megható volt, hogy olyan emberektől jöttek gratulációk, akikkel nagyon rég beszéltem, és ismeretlenek is megtaláltak. Kint tanuló magyar diákok és egy magyar professzor is gratulált email-ben, őket sem ismertem, az egyetemi levelezőrendszerben találtak rám."

A Boat Race után újra kezdődnek az edzések, de valószínűleg már Novák nélkül: „Most egy hét teljes pihenő következik, én utána inkább a májusi vizsgáimra próbálok koncentrálni, de ha tudok, akkor beszállok, nyáron talán újra összeülhet a nyolcasunk."