Depresszió sehol, O'Sullivan újra világbajnok

2013.05.06. 21:46

A folyamatosan depresszióval küzdő és a pénz miatt egyéves kihagyás után visszatérő Ronnie O'Sullivan ötödik snooker-világbajnoki címét nyerte. A döntőben 18-12-re verte az eddig meglepetést nyújtó és magas szinten játszó Barry Hawkinst. O'Sullivan egy frame-re sem adta át a vezetést a döntő második játéknapján. Stephen Hendry után ő az első játékos, aki meg tudta védeni világbajnoki címét.

A kirobbanó formában játszó O'Sullivan már a döntőig is könnyen menetelt, az első fordulóban 10-4-re verte Marcus Campbellt, a másodikban 13-8-cal zárt Allister Carter ellen. A negyeddöntőn még simábban lépett túl, 13-4-re győzte le Stuart Binghamet. A kétnapos elődöntőben a 2011-es vb-n döntőző Judd Trump volt az ellenfele, de ő sem tudta megállítani, O' Sullivan 17-11-re verte.

Az ötödik vb-győzelmére készülő angol a döntőben is jól kezdett, az első nap 10-7-es vezetésével zárult a 18 frame-győzelemig tartó párharc. Az első két frame-et 74-es és 92-es breakkel vitte el. Az ilyen szintre még sosem jutó Hawkins azonban nem jött zavarba, szépített, majd a vezetést is átvette. O'Sullivan erre két százas (113, 110) breakkel felelt, de 7-7-nél újra egyenlő volt az állás. A Rakéta becenevű játékosnak azonban volt még egy fokozata, 103-as frame-jével Stephen Hendry rekordját adta át a múltnak. Ez volt a 128. százas breakje a vb-döntők örökös helyszínén, a Crucible Theaterben. Ezután még két frame-et megnyert, pedig az utolsónál Hawkins volt az esélyes.

A döntő második napján sem ingott meg, bár az első frame-ben nagyot hibázott, de ezután nem engedte három frame-nél közelebb a második kiemelt Mark Selbyt is verő Hawkinst. A harmadik szakaszban újabb rekordot ért el, korábban még senki sem lökött hat száz pont feletti frame-et a vb-döntőben. Az előnyét tovább növelte, a session végére 15-10-re vezetett, egy szép 124-es breakkel zárt, és ezzel három frame-re került a győzelemtől.

A negyedik szakaszt egy rossz lökéssel kezdte, Hawkins pedig élt a lehetőséggel, és nagyon magabiztosan játszva, 124-es breakkel zárkózott 15-11-re. Ezzel a páros egy újabb rekordot állított be, eddig csak egyszer volt nyolc százas break vb-döntőben.

A következő frame-ben sem koncentrált eléggé O'Sullivan, 18-nál hibázott, míg Hawkins nyugodt maradt, 66-ig elment, de ekkor ő sem volt pontos. Taktikai játék kezdődött, egyikük sem akart eltenni egy golyót sem. O'Sullivan azonban a fehéret véletlenül elrakta, így a kézből letett fehérrel már nem hibázott Hawkins, feljött 15-12-re.

A harmadik frame-ben is a vb meglepetésembere indulhatott a kezdőállás után. Az addig gépiesen dolgozó Hawkins azonban csak 24-ig jutott, O'Sullivan ezután letakarította a bolyban lévő golyókat, és 77-ig meg sem állt. Hibája után megint Hawkins jöhetett, de ő is rosszul lökött, így megadta a frame-et, 16-12.

A következőben Hawkins megint bizonytalankodott, és ezt könyörtelenül kihasználta a címvédő, 88-at lökött, és egy frame-re került az ötödik világbajnoki címétől. Biztonságit próbált játszani mindkét snookeres, de Hawkins bírta kevésbé a terhet, egy gyenge lökése után O'Sullivan egyre nagyobb lendülettel rakta el a golyókat, és egy 86-os breakkel megnyerte a párharcot.