20 mp-et adott a volt F1-es pilótának Kiss

2013.07.14. 15:37
Újabb kiválóan sikerült hétvégét zárt az AutoGP-ben Kiss Pál Tamás. A Zele Racing színeiben második versenyhétvégéjét töltő magyar egész hétvégén túlszárnyalta csapattársa, a korábban több F1-es csapatban is bizonyító Christian Klien teljesítményét. Mindkét futamon az 5. helyen végzett Mugellóban, amivel az összesítésben is feljött az 5. helyre.

Hiába örökölte meg Klien a fordított rajtrácsos második futam pole pozícióját, az egész hétvégén csak néhány másodpercen és néhány méteren át állt Kiss Pál Tamás előtt az eredménylistán, hiszen a rajtnál csúnyán beragadt, és egyből visszacsúszott a 7. helyre. A rajt Tamásnak sem sikerült tökéletesen, egy pozíciót veszítve az 5. helyre esett vissza, és a Super Nova két autójára szorosan tapadva folytatta a versenyt.

      A 3. körben a magyar pilóta a hétvége legszebb előzését bemutatva, egy nagyon mély féktávot véve, kívülről körbeautózta egyik japán riválisát, amivel visszaszerezte rajtpozícióját, a 4. helyet. Ezután elszántan tapadt a vezető hármasra. A magyar pilóta versenytempója egészen kiváló volt, és fél távnál ideiglenes dobogós pozícióban is haladt egy darabig, miután – a Klienhez hasonlóan F1-es múlttal is rendelkező – Narain Karthikeyan kiállt előle a bokszba.

      Kiss Pál a 11. kör végén szánta el magát a kerékcserére, és a 7. helyen tért vissza a pályára. Innen az ötödik helyre lépettt előre, amivel beállította korábbi hungaroringi eredményét.

      Ahogy akkor, úgy most is mindkét futamot az 5. helyen zárta, ám ennek most nagyon más a zamata, hiszen a szombati időmérőn most nem a 2. helyet szerezte meg, mint idehaza, hanem a kilencediket. Az ötödik helyekkel megőrizte száz százalékos pontszerző mérlegét a bajnokságban, és jelenleg ő az egyedüli pilóta a mezőnyben, aki valamennyi futamon pontot szerzett, amin rajthoz állt az AutoGP-ben.

Kiss Pál Tamás
Kiss Pál Tamás
Fotó: http://kisspaltamas.com

Eddigi három AutoGP-s hétvégéjén összesítésben 55 pontot szerzett, amivel már az 5. helyre jött fel úgy, hogy az első két hétvége négy futamán rajthoz sem állt, ami komoly hendikep a többiekkel szemben.

A másik viszonyítási pont a csapattárs, Klien teljesítménye lehet. Az osztrák a második futamon a pole-ból indulva végzett a 9., Tamás a 4. helyről indulva az 5. helyen. A magyar pilóta 16 körön 20 másodpercet vert Klienre, és kettőjük leggyorsabb köre között is majd másfél másodperc volt a különbség a magyar javára.

Hiába szólt minden a verseny előtt Klien formulaautós visszatéréséről, a pályán Kiss Pál Tamás egyértelműen túlszárnyalta őt.

„A verseny megmutatta, hogy mennyit ér egy jó beállítás”kezdte beszámolóját. „Szombat este megmondtam nyíltan a csapatnak, hogy nem tartom jónak az alapbeállításunkat és nem értek egyet azzal iránnyal, amerre elindultunk. Drasztikus változtatást kértem, mert éreztem, hogy alapvetően nem nyerő az a beállítás, amivel szombaton futottunk. Elmondtam nekik, hogy mi nem tetszik és mit szeretnék, majd együtt kitaláltunk egy jobb megoldást. Nagyon jó érzés volt, hogy adtak a véleményemre, és örülök, mert úgy érzem, a végeredmény és a versenyen mutatott tempónk engem igazolt.”

„Szombaton körülbelül 1,6 másodpercet kaptunk körönként a leggyorsabbtól, most két tizedet. Szombaton végig szenvedtem a hármas szektorban, most én voltam ott az abszolút leggyorsabb. Kockázatos lépés volt ilyen drasztikus mértékben változtatni, mert ez akár rosszul is elsülhetett volna, de tudtuk, hogy mit és miért csinálunk, és ez most bejött. A bokszkiállásom előtt ugyan még alulkormányzott volt picit az autó, de előre új gumikat tettünk fel, és igazából ekkor, az utolsó négy körben kezdett el úgy viselkedni az autó, ahogy mindig is szerettem volna. Bele lehetett vinni a tempót a gyors kanyarokba, és szinte repült, élmény volt vezetni”mesélte a 22 éves pilóta.

"Az előzésem nagyon izgalmas pillanat volt belülről, de éreztem, hogy sikerülni fog, úgyhogy végig nyugodt maradtam. A végén nagyon jó érzéssel szálltam ki az autóból, szívesen kezdenék most ugyanitt, ezekkel a beállításokkal egy másik versenyhétvégét. Sajnos csak a végére találtuk meg, ebben kell még fejlődnünk a jövőben, hogy legközelebb előbb eljussunk erre a pontra”mosolygott Tamás, aki a 30 éves Klient is védelmébe vette.

„Élmény volt Christian csapattársaként dolgozni ezen a hétvégén. Egy nagyon profi és tudatos versenyző, akitől sokat lehet tanulni, és nem szeretném, ha bárki leírná őt a mostani teljesítménye miatt. Ne felejtsük el, hogy én most vagyok egy feltörekvő fiatal versenyző, lényegében még csak tartok oda, ahol ő már járt. Biztos vagyok benne, hogy a 22 éves Klien ellen én is sokkal jobban megizzadtam volna annak idején. Ettől függetlenül persze büszke vagyok rá, hogy sikerült előtte végeznem, bár most elsősorban inkább a saját magamhoz mért javulásom tölt el örömmel”mondta el végül Kiss Pál Tamás.

Az AutoGP következő fordulóját augusztus 17-18-án rendezik a németországi Nürburgringen. Kiss Pál Tamás reményei szerint azon a hétvégén is lehetőséget kap majd a bizonyításra.