Szocsi szeretettel várja a melegeket

2013.08.23. 13:18

Az orosz kormánytól garanciát kapott Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke arra, hogy a homoszexualitás propagandáját tiltó törvény miatt senkit nem ér majd sérelem a jövő évi szocsi téli játékokon.

„Komoly, írásos garanciát kaptunk az orosz kormánytól, miszerint mindenkit szexuális beállítottságától függetlenül szeretettel várnak Szocsiban" - nyilatkozta a NOB szeptemberben leköszönő vezetője.

Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes levelében azt írta, Oroszország elkötelezett az Olimpiai Charta betartása mellett, így annak hatos fejezetéhez is tartja majd magát. Az alapokmány adott passzusa szerint „a diszkrimináció minden formája ország vagy személy ellen származás, vallás, politikai nézet, nem, vagy bármilyen más okból kifolyólag összeegyeztethetetlen az olimpiai mozgalommal".

A „nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá. Ennek értelmében büntetik például, ha valaki kiskorúak jelenlétében bármilyen módon a homoszexuális életmódot népszerűsíti.

Kozak Rogge-nak írt levelében azt hangsúlyozta, hogy a diszkriminációt Oroszország alkotmánya is tiltja, és a törvény nem üldözi a nem hagyományos szexuális orientációjú embereket, az olimpián mindenkit ugyanúgy kezelnek majd.

A törvény életbe lépése óta többek között sportolók is élesen tiltakoztak ellene, így például a múlt vasárnap zárult moszkvai atlétikai világbajnokságon is, de híres színészek, művészek is tiltakozásuknak adtak hangot.