Pistorius remegve érkezett, nevetve ment

2014.03.03. 15:28

Elkezdődött a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius pere a dél-afrikai Pretoriában. A tárgyalást tavaly többször elhalasztották, hétfő reggel is másfél órát csúszott a kezdés, mert az egyik tolmács nem vállalta a munkát, egy újat kellett szerezni. 

Az első nap eseményeiről itt olvashat részletesen.

A műlábú futó nem vallotta magát bűnösnek az ellene felhozott vádakban, továbbra is állítja, hogy véletlenül lőtte le barátnőjét fürdőszobájuk zárt ajtaján keresztül 2013. február 14-én, mert betörőnek hitte. Azon az éjszakán nem viselte a lábprotézisét, így védtelennek érezte magát, csak a lövések után jött rá, mit tett. A vád szerint azonban Pistorius előre megfontolt szándékkal ölte meg Reeva Steenkampot.

Az első tanú a sportoló egyik szomszédja, Michelle Burger volt; ő elmondta, a gyilkosság éjszakáján szörnyű sikolyokra ébredt fel férjével, majd nem sokkal később négy lövést hallottak. A nő megjegyezte, az első lövés után kisebb szünetet hallott. A lövések után újabb sikolyokat hallottak, majd egy férfit, aki háromszor segítségért kiáltott. A pár háza 177 méterre van Pistorius otthonától, de így is biztos volt benne, hogy egy nő hangját hallotta.  

Pistorius védője, Barry Roux keményen szorongatta Burgert, többször megkérte, mondja el, mit élt át azon az éjszakán, majd azt kifogásolta, hogy olyan dolgokat állít, melyeket korábbi vallomásában nem tett szóvá. Azt is többször megkérdezte a nőtől, nem tévesztette-e össze a lövések hangját egy krikettütő dörömbölésével. A sportoló állítólag egy ütővel próbálta betörni a fürdőszobaajtót, miután rájött, hogy mit tett. Burger biztosan állította, hogy lövéseket hallott. „Minden dél-afrikai tudja, milyen egy lövés hangja" – jegyezte meg. 

A tárgyalás nem volt zökkenőmentes, a Burgernek tolmácsoló nő ugyanis többször belezavarodott a fordításba, később már a vád képviselője kérdezte a tanút, elégedett-e a tolmácsával. Burger ezután váltott afrikaansról angolra, hogy ne legyenek félreértések, a tolmács összetörve ült tovább a tárgyalóterem sarkában. 

Oscar Pistorius kiegyensúlyozottabbnak tűnt, mint a korábbi meghallgatásokon, de nem nézett Steenkamp családjára, amikor megérkezett a terembe. A meggyilkolt modell családtagjai először találkoztak a sportolóval a gyilkosság óta. A futó elmélyült jegyzeteiben, a tárgyalás előtt még remegett a keze, az első nap végén már nevetett is.

Az első napon egyetlen tanút hallgattak meg, a folytatás kedden reggel. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport