Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pistorius jól bevásárolt volna fegyverekből

2014.03.17. 14:52
A Pistorius-per tizenegyedik napján két tanút hallgattak meg a pretoriai bíróságon. A barátnőjét meggyilkoló futó fegyveres oktatója és a gyilkossági helyszínelők fotósa tett vallomást. Előbbi a futó fegyvermániájáról számolt be, utóbbi pedig a védelmet gyengítette. A rendőrök nem rendezték át a tetthelyet, mindent jól dokumentáltak.

A hétfői meghallgatásra Sean Renst hívták be először. A férfi egy fegyverakadémián oktat, engedélyeket ad ki, és lőfegyverekkel is kereskedik. Először 2012-ben találkozott Pistoriusszal, az atléta egy Smith & Wesson 500-as pisztolyt akart vásárolni. Hónapokkal később a futók újabb fegyvereket rendelt, vadászpuskát, félautomata puskát és egy .38-as revolvert is. A rendeléseit azonban már nem teljesítették, mert közben megölte Reeva Steenkampot.

A tárgyalási nap mozzanait itt olvashatja el

Rens elmondta, hogy Pistorius nagy szeretettel és lelkesedéssel beszélt a fegyverekről, nagyon elkötelezettnek tűnt. A beszélgetéseikből viszont azt szűrte le, hogy az atléta nem süti el felelőtlenül a fegyverét. Pistorius a kötelező keresztkérdésekre higgadtan felelt, elmondta, hogy csak azért, mert betörő járna a házában, nem lőne. Csak akkor, ha az ő életét is veszélyeztetnék fegyverrel. Hogy a futó örökös félelemben élhetett, arra is volt jel. Rens emlékezett arra a történetre, amit Pistorius írt még meg Twitteren. Gyanús zajt hallva, a kiképzésen tanult módon fegyverrel kutatta át a házát, de kiderült, hogy csak a mosógép zúgott.

Második tanúként Benni Van Stadent hívták be. A bűnügyi helyszínelők fotósa 15 albumnyi képet készített Pistorius házáról. Először a véres, félmeztelen futót fényképezte le, aki bevallotta neki, hogy már kezet mosott. Van Staden a vád kérésére részletesen beszámolt arról, milyen állapotokat talált a házban. Nel ügyész a védelmet próbálta meg gyengíteni, mert korábbi rendőrségi tanúk kikérdezésével azt próbálta a védelem sulykolni, hogy a helyszínelők óvatlanul áthelyezték a tárgyakat, a fotókon nem az eredeti állapot található. Van Staden állításaival és a változtatásokat is dokumentáló képeivel ezeket a feltételezéseket porrá zúzta. Roux korábban egy fehér mobiltelefonról gondolta azt, hogy utólag helyezték el a fürdőszobában.

A tárgyaláson újra bemutatták az áldozatról is készült felvételeket, Reeva Steenkamp anyja, June nem is bírta nézni, elhagyta a termet. A képek között ott volt Pistorius pisztolya is, és véres műlábairól is bemutatták a képeket. Megmutatták a vérfoltos krikettütőt és ágytakarót is.